x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum îi văd elveţienii pe angajaţii francezi:”Sunt leneşi, aroganţi şi au o atitudine revanşardă şi revendicativă”

Cum îi văd elveţienii pe angajaţii francezi:”Sunt leneşi, aroganţi şi au o atitudine revanşardă şi revendicativă”

de Marina Constantinoiu    |    28 Iul 2013   •   20:49
Cum îi văd elveţienii pe angajaţii francezi:”Sunt leneşi, aroganţi şi au o atitudine revanşardă şi revendicativă”

Angajatorii elveţieni strâmbă din nas când vine vorba de francezi, consideraţi leneşi şi aroganţi, în ciuda acordului de liberă circulaţie semnat cu Uniunea Europeană , informează publicaţia elveţiană Le Matin Dimanche.

“Sunt apreciaţi drept leneşi, aroganţi şi revendicatori. Firmele de recrutare au început să respigă deja candidaturile persoanelor de naţionalitate franceză”, scrie ziarul elveţian. “Elveţian şi cu rezidenţă elveţiană”. Această exigenţă referitoare la naţionalitate şi domiciliu apare din ce în ce mai des în anunţurile online ale celor care recrutează angajaţi. Scopul acestei manevre? Evitarea transfrontalierilor şi a francezilor! Iar agenţiile de recrutare confirmă acest lucru, explicând faptul că ele nu fac decât să răspundă exigenţelor angajatorilor – companii active în general în domeniul bancar sau al finanţelor, scrie Le Matin Dimanche. În acest sens, revista elveţiană citează un anunţ de pe internet pentru un loc de muncă la o bancă din Geneva, care presupune deschiderea şi închiderea de conturi.

Cu toate acestea, discriminările nu vizează doar sectorul bancar. Le Matin Dimanche invocă şi exemplul unei firme de construcţii care respinge francezi, după mai multe experienţe nefericite.

Francezii care au fost angajaţi erau de multe ori “bolnavi” lunea şi vinerea, se plânge un responsabil elveţian pentru recrutare de personal, care atenţionează în legătură cu atitudinea revanşardă şi revendicatoare a francezilor. “Mereu există câte o problemă cu francezii, în timp ce cu spaniolii şi cu portughezii nu avem niciuna”, a declarat responsabilul.

Însă aceste atitudini discriminatorii sunt ilegale, aminteşte Le Matin Dimanche, precizând că Elveţia a semnat în 1999 un acord de liberă circulaţie cu UE, care prevede principiul egalităţii în tratamentul faţă de originari din UE sau Elveţia.

Dar pentru a putea respinge în continuare CV-urile francezilor, angajatorii elveţieni pot să invoce criterii concrete de recrutare, cerând, de exemplu, un excelent nivel de cunoaştere a limbii germane, chiar dacă aceasta nu este necesară pentru postul prevăzut. De asemenea, ei pot să invoce cotele de imigraţie, recent reinstaurate, subliniază publicaţia.

 

 

 

×