x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum plănuieşte China să răstoarne regimul de la Phenian

Cum plănuieşte China să răstoarne regimul de la Phenian

06 Mai 2014   •   18:48
Cum plănuieşte China să răstoarne regimul de la Phenian

China a întocmit un plan prin care urmăreşte să pună capăt regimului dictatorial de la Phenian. Principalele puncte ale acestui plan prevăd, între altele, construirea de tabere pentru refugiaţi în China şi monitorizarea permanentă a frontierei comune cu statul nord-coreean, scrie The Telegraph în ediţia online. Planurile au fost atent elaborate cu ajutorul strategilor din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului  din China, întrucât Beijingul nu crede în “longevitatea” regimului lui Kim Jong-Un. O parte din aceste documente s-au scurs în presa niponă, cum ar fi cel referitor la construirea  de către China, pe teritoriul său, de tabere pentru refugiaţii nord-coreeni în cazul izbucnirii unui război civil în statul totalitar. De asemenea, documentele vorbesc şi despre monitorizarea continuă a frontierei Coreei de Nord cu China. Nu în ultimul rând, planurile chineze prevăd ca oricare dinte liderii politici şi militari din Coreea de Nord care ar fi expuşi unor facţiuni rivale sau unei puteri militare străine, să fie capturaţi şi plasaţi în tabere speciale, unde să li se ofere protecţie, astfel încât să poată fi monitorizaţi permanent şi să nu poată participa la activităţi care ar putea pune în pericol interesele statului chinez, mai scie publicaţia britanică.

Provocare

Documentele mai sugerează că “forţele străine” ar putea fi implicate într-un incedent ce ar duce la prăbuşirea controlului intern în Coreea de Nord, provocând tentative de fugă în masă, peste graniţă, ale nord-coreenilor, de ordinul milioanelor de refugiaţi, iar cea mai sigură alegere în acest caz ar fi peste graniţa cu China. 

Potrivit acestui scenariu, autorităţile chineze ar urma să interogheze fiecare nord-coreean ajuns în China, să îi verifice identitatea şi să-i expulzeze pe toţi cei care ar reprezenta o ameninţare la adresa statului chinez. “Acest lucru faptul că toate ţările care mizează pe stabilitate în Asia  de Nord-Est trebuie să discute între ele”, a afirmat Jun Okumura, o oficialitate de la Institutul Meji pentru Afaceri Globale.

Concluzia lui a fost că “tot ceea ce am reuşit să învăţăm din prăbuşirea altor dictaturi  , ca Uniunea Sovietică sau  regimul din Libia al luiMuammar Gaddafi , este că pe măsură ce un regim este mai adânct în totalitarism, cu atât acesta se prăbuşeşte mai repede”.

Aceste dezvăluiri au fost făcute cu câteva zile după ce Beijingul a avertizat voalat Phenianul înainte de cel de-al patrulea test nuclear ce urmează să fie făcut de Phenian. (S. Stancu)

×
Subiecte în articol: China Phenian