x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum s-a îmbogăţit familia regală din Arabia Saudită

Cum s-a îmbogăţit familia regală din Arabia Saudită

10 Sep 2011   •   15:45
Cum s-a îmbogăţit familia regală din Arabia Saudită

Regele Arabiei Saudite si alti 5-6 printi au primit zilnic, in anii 90, veniturile obtinute din vanzarea unui milion de barili de petrol, se arata intr-o cablograma secreta a Ambasadei SUA, din 1996, difuzata azi, de Wikileaks. Pretul barilului a crescut foarte mult, de atunci, fiind, actualmente, dublu – adica, in jur de 100 de dolari. Chiar si la 50 de dolari-baril, inseamna ca 6-7 persoane incasau, zilnic, fiecare, peste 7 milioane de dolari.

Conform cablogramei, Ministerul de Finante al Arabiei Saudite distribuie, anual, o parte din veniturile petroliere ale tarii, extrem de numeroasei familii regale. La vremea respectiva, fiecare membru primea, pe tot parcursul existentei, o suma intre 800 si 270.000 de dolari, in functie de gradul de inrudire cu regele Khalid Abdullah. In total, familiei regale ii reveneau doua miliarde de dolari, in vreme ce bugetul guvernului de la Riad se cifra la 40 de miliarde de dolari.

Pe langa aceste 'dividende', membrii familiei regale primeau prime de pana la 3 milioane de dolari in cazul casatoriei sau construirii unui palat.

Nu este de mirare ca principalul scop existential al printilor arabi este de a avea cat mai multe neveste si cat mai multi copii.

×