x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum să "te iubesc!”

Cum să "te iubesc!”

de Sînziana Stancu    |    05 Iul 2011   •   13:57
Cum să "te iubesc!”

A iubi si a fi iubit este idealul sentimental al fiecaruia dintre noi, dar declaratia consacrata - "te iubesc' - este ca un "Sesam, deschide-te!' pentru o relatie de dragoste adevarata, de durata.

Se plac, se iubesc, dar se lovesc la un moment dat de "piatra de incercare'. In spatele formulei "Te iubesc!, ce ar putea fi de drept numita "Declaratia Universala de Dragoste', se ascund tot felul de jocuri, asteptari, dar si reticente. Nu e atat de usor sa spui "Te iubesc!', iar intaia declaratie iti ramane in minte pe veci si este punctul de legatura in jocul adevarat al sentimentelor. Declaratia "deschide usa legaturii de dragoste. Odata spusa, poti sa speri constient ca incepi sa construiesti cu adevarat. In afara de valoarea romantica, marcheaza categoric incheierea etapei de explorare, in favoarea angajamentelor', explica ce se intampla in spatele fermecatoarei declaratii psihologul francez Rose-Marie Charest.

Fie ca-l sotesti, fie ca-l rostesti cu voce tare, fie ca il "scapi' din cauza emotiei sau l-ai "pritocit' cu mult timp inainte, primul "Te iubesc!' nu este totusi o intamplare. Implica inainte de toate seriozitate, angajament intr-o relatie pe termen lung sau pentru o viata intreaga, asa ca nu trebuie luat in gluma. Este "cheia de bolta' a unei relatii de dragoste si spune multe despre cel sau cea care se pregateste sa faca totul numai de dragul partenerului sau.

Dar pentru unii indragostiti, unele temeri inconstiente ii pune in mare dificultate de a pronunta cele doua cuvinte magice. Timiditatea ii baga-n "pana' de "te iubesc!', chiar daca ii dau partenerului o multime de dovezi nerostite despre sentimentele lor. Este cazul timizilor, pentru care proba declaratiei se arata uneori ca fiind insurmontabila, dorinta lor intrand astfel intr-un conflict pagubos cu teama. Timizii se tem cel mai adesea ca sentimentele nu le vor fi impartasite. Dar poate fi si cazul celor care se tem de relatia de dragoste in sine sau de viitorul acesteia sau de un angajament serios fata de partener si de faptul ca si-ar putea pierde astfel libertatea. Alte motive pentru care un "Te iubesc!' intarzie pot fi teama de a nu fi la inaltimea asteptarilor partenerului sau de a "nu te pierde' cu totul intr-o relatie de dragoste.

Dificultatile de exprimare a sentimentelor sunt de asemenea obstacole mari in calea fericirii. Exista o reala dificultate pentru unii de a-si exprima sentimentele in cuvinte. Se tem sa nu fie ridicoli cand rostesc "Te iubesc!', iar barbatii sunt cei care au in mod special aceasta problema. Dar daca sunt dispusi sa faca pana la urma un efort, formularea este foarte importanta. Tonul declaratiei nu trebuie sa aduca a "hartuire', pentru ca poate avea efectul contrar, de a nu-si atinge scopul.

Exista si unele persoane care rostesc "Te iubesc! foarte des si cu multa usurinta. Frecventa acestei declaratii este caracteristica, de obicei, perioadei entuziaste, de inceput, a unei relatii de dragoste. Dar cand aceasta declaratie ce se vrea a avea valoare de juramant de dragoste se repeta fara nici o emotie, fara alte gesturi specifice asociate, exista un mare semn de indoiala cu privire la adevaratele sentimente ale celui care o pronunta astfel. In cel mai fericit caz poate fi vorba de nevoia, de asteptarea de a auzi un "Te iubesc! din partea partenerului, in spatele careia se ascunde o oarecare nesiguranta sau nevoia de a fi asigurat permanent de sentimentele celuilalt. Dar in acelasi timp exista si riscul de a banaliza sentimentele sau chiar de a isca tensiuni in cuplu. De asemenea, un "Te iubesc!' fara stralucire, caracteristic in special femeilor, denota dorinta de a se asigura de sentimentele celuilalt. Mai sunt si declaratiile de dragoste facute din dorinta de a pastra doar o legatura sexuala sau de teama de singuratate. In fine, daca declaratia de dragoste nu apare niciodata si sub nici o alta forma, e semn ca respectivul nu iubeste.

Oricum ar fi, magicele cuvinte "Te iubesc!' au cu adevarat putere, insa ele nu pot sustine de la sine sentimentele adevarate si nu pot garanta iubirea "pe viata. Iar in crizele din cuplu, din ce in ce mai frecvent intalnite in ziua de astazi, primul "Te iubesc!' ramane cea mai frumoasa zi din viata.

×