x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum simte un ministru grec criza: A trecut de la Audi la VW Golf şi speră să nu ajungă să meargă cu calul!

Cum simte un ministru grec criza: A trecut de la Audi la VW Golf şi speră să nu ajungă să meargă cu calul!

08 Iun 2012   •   10:45
Cum simte un ministru grec criza: A trecut de la Audi la VW Golf şi speră să nu ajungă să meargă cu calul!

Ministrul Dezvoltarii din Grecia, Yannis Stournaras, spera sa nu ajunga sa mearga cu calul, dupa ce din cauza crizei si-a schimbat masina marca Audi cu un Volkswagen Golf. Oficialul grec a comparat iesirea Greciei din zona euro cu efectele unei bombe nucleare.

"Criza a afectat pe toata lumea. Si eu platesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alti oameni care sufera mai mult. Am taiat din cheltuieli, ne-am schimbat masinile. Eu conduceam un Audi inainte, acum merg cu un Golf. Sper sa nu fiu nevoit sa-mi iau un cal data viitoare. Toata lumea a fost afectata, dar potentialul este inca aici. In ciuda problemelor, in ultimii doi ani au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar - n.r.), au fost realizate ajustari importante in acest sens. Singurul lucru care ramane de facut acum este sa reorganizam sistemul fiscal. Exista inca evaziune fiscala, sunt foarte multe persoane in Grecia care nu platesc taxe", a spus Stournaras, intr-un interviu acordat Mediafax.

"Iesirea Greciei din zona euro va fi ca o bomba atomica pentru intreaga Europa. Nu se pune problema iesirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adanca decat se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea sociala. Trebuie sa avem o ajustare, dar bineinteles in contextul unei bune credinte si luand in considerare potentialul celorlalte tari sa continue sa finanteze Grecia", a continuat ministrul Stournaras.

In opinia sa, iesirea Greciei din zona euro ar afecta in primul rand Europa de Sud, insa apoi efectele s-ar extinde la scara intregului continent.

"Sudul Europei va fi candidat la parasirea zonei euro, daca Grecia va iesi din euro, dar nu se va intampla acest lucru. De asemenea, trebuie sa intelegem ca problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu bancile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante in zona euro, la fel ca cele din 1992, cand lira engleza si lira italiana au fost scoase din mecanismul de schimb valutar. La acea vreme lideri importanti, precum Mitterrand si Kohl, au decis sa abandoneze abordarea de tip piecemeal (pe bucati) si sa faca un prim pas important, respectiv uniunea monetara si o banca centrala", a continuat reprezentantul guvernului grec.

Ministrul dezvoltarii elen a precizat ca "urmatorul pas pentru Grecia este sa avem un guvern si sa incepem reformele structurale si de ajustare, altfel costul pentru oamenii saraci va fi imens".

Stournaras afirma fara urma de indoiala ca si dupa alegerile din 17 iunie va primi salariul tot in euro. "Vad tot felul de comentarii ale altor tari, care mi se par prostesti. Ei nu inteleg ca daca Grecia paraseste euro va fi un dezastru atat pentru Grecia, dar acesta va contamina si alte state din sudul Europei, deci nici nu se pune problema. Costul pentru Grecia va fi imens, dar de asemenea, costurile pentru alte state va fi foarte mare. De aceea eu cred in ratiune si intr-o situatie win-win. Germania de asemenea va pierde mult daca noi iesim din euro pentru ca moneda din Germania, oricare ar fi ea, sa zicem euro, fara sudul Europei se va aprecia, ceea ce va omori exporturile. Asadar nu este in interesul nimanui o astfel de situatie", a explicat Stournaras.

Oficialul grec a completat ca nu are o evidenta a companiilor straine care au parasit Grecia, in afara companiei de asigurare a creditelor comerciale Euler Hermes, care a anuntat recent ca va opri temporar afacerile din Grecia.

"Au spus ca vor astepta sa vada ce se intampla, deci este vorba de cateva zile, si daca exista o garantie ca dupa alegeri Grecia va ramane in zona euro vor redeschide afacerile. Este inca prea devreme sa spunem daca turismul va fi afectat grav. Bineinteles, evenimentele din ultimul an nu sunt cea mai buna imagine pentru Grecia in lume. Totul depinde de a avea un guvern care sa fie determinat sa mentina Grecia in zona euro. Situatia este dificila, dar in acelasi timp sa nu uitam ca potentialul este aici, am fost atat de mult sub presiune, ca acum singura cale este in sus", afirma optimist Stournaras.

El exclude pericolul preluarii puterii de la Atena de catre armata, adus in discutie de media internationala, adaugand ca "principalul castig al Greciei este ca are o democratie moderna".

×