x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum sunt amplasate forțele aliate în zona Siriei

Cum sunt amplasate forțele aliate în zona Siriei

11 Apr 2018   •   18:22
Cum sunt amplasate forțele aliate în zona Siriei
Sursa foto: Grafica: Oana Pavelescu

Siria a denunţat miercuri drept o "escaladare periculoasă" ameninţările preşedintelui american Donald Trump cu lovituri aeriene asupra teritoriului sirian, potrivit agenţiei de presă Sana, preluată de AFP. 

"Nu ne-am mirat de această escaladare periculoasă provenind din partea unui regim precum este cel al SUA, care a susţinut şi susţine încă terorismul în Siria", a declarat o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Siriei, citată de Sana. 

Donald Trump a avertizat miercuri Rusia, aliata regimului lui Bashar al-Assad, că rachete vor fi lansate asupra Siriei după presupusul atac chimic din oraşul insurgent Douma şi imputat regimului sirian. 

La rândul său, Moscova, care a ameninţat că va distruge rachetele ce ar putea fi trase asupra Siriei, a atenţionat miercuri împotriva oricărei acţiuni ce ar putea "destabiliza situaţia deja fragilă din regiune" şi care ar avea "consecinţe grave". 

Această escaladare a tensiunilor între cele două mari puteri intervine la o zi după ce Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unui proiect de rezoluţie susţinut de SUA, ce prevedea înfiinţarea unui nou "mecanism de anchetă independent al ONU" (Unimi) asupra folosirii armelor chimice în Siria, în mod concret împotriva bastionului insurgent Douma de lângă Damasc. 

În aprilie 2017, Donald Trump a ordonat deja bombardarea unei baze militare siriene ca ripostă la un atac cu gaz sarin în care au murit peste 80 de oameni la Khan Sheikhoun (nord-vestul Siriei). ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au conchis în octombrie 2017 că responsabilitatea pentru acest atac cu arme chimice o poartă regimul de la Damasc.AGERPRES

×
Subiecte în articol: razboi in siria