Publicația germană The Local a realizat un ghid al efectelor Brexit pentru britanicii care locuiesc în țările Uniunii Europene. Cele mai mari semne de întrebare sunt pentru britanicii din Franța, Spania sau Germania, unde sunt comunități mari. Guvernul de la Madrid a dat asigurări că, după 29 martie 2019, rezidenții britanici, în număr de 314.000, se vor bucura de aceleași drepturi ca până acum. În Germania sunt peste 100.000 de britanici, iar guvernul de la Berlin a precizat că orice persoană care a aplicat pentru obținerea cetățeniei germane înainte de 30 martie 2019 își va putea păstra și pașaportul britanic și pe cel german în eventualitatea unui scenariu în care nu se ajunge la un acord.
Situația este mai complicată pentru cei 150.000 de britanici din Franța. Deși, inițial, au primit asigurări că nu vor avea de suferit după Brexit, britanicii din Hexagon și-au dat seama că nu este chiar așa, pentru că nu vor fi tratați ca membri UE în continuare, ci ca și cetățeni ai unor state nemembre UE sau din Lumea a Treia. Astfel, britanicii vor avea la dispoziție un an pentru a obține un permis de rezidență pentru a putea munci în continuare. Cât despre pensionari, aceștia vor beneficia de servicii de sănătate încă doi ani după Brexit, asta în cazul în care Marea Britanie și Franța încheie un acord bilateral. Cei rămași fără slujbe pot cere ajutor de șomaj timp de un an.
Guvernul României, scrie The Local, este unul dintre puținele din UE care nu și-a clarificat încă poziția cu privire la modul în care vor fi tratați cetățenii britanici după data de 29 martie 2029. Romania se teme că mulți dintre cetățenii ei din Marea Britanie nu vor îndeplini criteriile de rezidență, precizează publicația germană, care adaugă că în România sunt aproximativ 500 de rezidenți britanici.