x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cupa Mondială - Imigranţi evacuaţi pentru rugby

Cupa Mondială - Imigranţi evacuaţi pentru rugby

de Irina Cristea    |    04 Sep 2007   •   00:00

Cu doar căteva zile inainte de inceperea Cupei Mondiale de rugby, a cărei gazdă este, Franţa este acuzată că evacuează in masă comunitatea romă pentru a muşamaliza, astfel, condiţiile in care trăiesc membrii acesteia.

Cu doar căteva zile inainte de inceperea Cupei Mondiale de rugby, a cărei gazdă este, Franţa este acuzată că evacuează in masă comunitatea romă pentru a muşamaliza, astfel, condiţiile in care trăiesc membrii acesteia.


MAI FRUMOS FĂRĂ RULOTE. Potrivit AFP, autorităţile franceze nu vor să rişte ca oaspeţii care vor sosi in Hexagon cu ocazia competiţiei să dea nas in nas cu aspectele mai puţin plăcute din taberele destinate romilor.


APĂRĂTORII ROMILOR. Sesizarea vine din partea organizaţiei Medecins du Monde, care invocă evacuările care au avut loc deja in regiunile Lyon şi Paris. "Este vorba despre «purificarea» zonei din jurul marelui stadion (din Saint-Denis, situat la nord de Paris - nr), deoarece nu este o zonă frumoasă", susţine Malik Salemkour, vicepreşedintele Ligii pentru Drepturile Omului. "Există permanent tentaţia de a vira către cei mai săraci, către persoanele fără domiciliu fix, prostituate, tabere de imigranţi", mai spune el.

Majoritatea romilor din Franţa sunt romăni şi bulgari (aproximativ 10.000). Fiind cetăţeni ai Uniunii Europene după 1 ianaurie 2007, procedurile de expulzare trebuie fondate pe baza tulburării liniştii publice.


"PRAF IN OCHI". Bernard Moriau, din cadrul MDM, regretă că ajutoarele financiare pentru intoarcerea in ţara de origine nu "au fost puse in practică cu seriozitate". Rezultatul a fost că unele familii au revenit in Franţa la numai un an după instaurarea unui program de amploare, care prevede alocarea a 10.000 de euro pentru fiecare familie. "Este praf in ochi" pentru "a pretinde că romii nu sunt alungaţi ca nişte căini", potrivit lui Saimir Mile, preşedintele organizaţiei Vocea Romilor.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a propus expulzarea a 25.000 de imigranţi in 2007.

×
Subiecte în articol: externe