x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa 447 / Posibilă pistă teroristă islamistă, însă Ministerul de Interne francez dezminte

Cursa 447 / Posibilă pistă teroristă islamistă, însă Ministerul de Interne francez dezminte

11 Iun 2009   •   00:00
Cursa 447 / Posibilă pistă teroristă islamistă, însă Ministerul de Interne francez dezminte
Sursa foto: /airteamimages.com

Pe lista pasagerilor avionului Airbus A 300 al companiei aeriene Air France, dispărut în largul coastelor braziliene, figurau numele a doi activişti musulmani radicali, suspecţi de terorism, relatează publicaţia israeliană on line Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate.



Ministerul de Interne francez a dezminţit informaţia în acest sens, apărută ieri şi pe site-ul ziarului L'Express, notează Reuters, citată de Agerpres.

Debka File, care are surse în cercurile comunităţii serviciilor de informaţii, a indicat astăzi că agenţii Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE), serviciul francez de informaţii externe, au identificat pe lista pasagerilor două nume care figurau de asemenea într-un document secret privind ameninţările musulmane la adresa Franţei.

În ultimele luni, Franţa fusese avertizată cu privire la intenţia organizaţiei teroriste Al-Qaida de a efectua un atac sinucigaş folosind un avion deturnat împotriva unui oraş francez, asemănător celor de la Washington şi New York din 11/9/2001. Mobilul atacului l-ar fi constituit pedepsirea Franţei pentru trimiterea unui contingent suplimentar de militari în Afganistan.

Potrivit Debka File, în eventualitatea stabilirii unei legături între cei doi musulmani suspecţi aflaţi la bordul avionului dispărut şi conspiraţia jihadistă împotriva Franţei, s-ar putea afirma că un mega-atentat islamist a eşuat pentru că avionul s-a prăbuşit înainte de a ajunge la destinaţie. DGSE ar fi emis şi ipoteza ca pilotul avionului Air France să fi provocat în mod deliberat prăbuşirea aeronavei în apele Atlanticului pentru a preveni atentatul asupra teritoriului Franţei.

O anchetă aprofundată i-a scos însă din cauză pe cei doi pasageri, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al MAI de la Paris.

Autorităţile franceze au indicat în mai multe rânduri că ipoteza unui atentat terorist împotriva cursei AF 447 nu este total exclusă, deşi este puţin probabilă, şi au subliniat că nu s-a raportat nicio revendicare serioasă, mai menţionează Reuters.

DGSE examinează de asemenea măsurile de securitate de la aeroportul internaţional din Rio de Janeiro, de unde avionul Air France a decolat la 31 mai cu 228 de pasageri şi membri ai echipajului la bord cu destinaţia Paris, adaugă Debka File. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe