x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. China vrea să-și sporească arsenalul nuclear

Cursa înarmării. China vrea să-și sporească arsenalul nuclear

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   19:15
Cursa înarmării. China vrea să-și sporească arsenalul nuclear

China vrea să-și modernizeze și să-și sporească arsenalul nuclear pentru a preîntâmpina unui conflict cu SUA, arată experți de la Institutul de cercetare a păcii de la Stockholm (SIPRI), citat de AFP.

Se estimează că Beijingul dispune de circa 350 de arme nucleare, mult redus față  de Federația Rusă 4.477 și Statele Unite 3.708. Însă China vrea să-și crească capacitățile nucleare până la 1.500 de arme până în 2035, arată un raport al Pentagonului 
"China pare să nu mai fie dispusă să se mulţumească cu câteva sute de arme nucleare pentru a-şi asigura securitatea", afirmă Matt Korda, de la ONG-ul Federation of American Scientists.

"Beijingul întreprinde în prezent cea mai importantă extindere şi modernizare a forţelor sale nucleare din întreaga sa istorie", a spus și David Logan, profesor la Naval War College, care a precizat că vrea să crescă producția de ogive dar și capacitatea de a le lansa de la sol, din aer ori din apă. 

Totodată, forțele chineze construiesc în ritm alert instalații de tir cu rachete balistice intercontinenntale, dispunând de peste 300 de silozuri. 

Se estimează că Beijingul a alocat 11,7 miliarde de dolari pentru programul nuclear în 2021, o treime față de SUA.

Însă la întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, cele două țări s-au angajat să-și consolideze cooperarea nucleară. 

China a efectuat primul test nuclear în 1964 și a promis să nu utilizeze niciodată prima o armă nucleară, astfel că experți ruși în energie atomică  au acceptat să ajute China pentru a se dota cu reactoare rapide care pot produce materiale fisionabile în ritm rapid, care ar putea fi destinate armelor nucleare, iar Beijingul afirmă că acordul nu se referă la programul nuclear civil.

"Din punct de vedere tehnic ar fi posibil ca China să-şi sporească considerabil stocurile de plutoniu cu noile sale reactoare civile cu neutroni rapizi, utilizând combustibil furnizat de Rusia. Totuşi, nimic nu indică faptul că China are intenţia să facă asta",spune Matt Korda.

Deocamdată China are rezerve limitate, ceea ce o împiedică să-și crească rapid puterea nucleară. 
"Strategii chinezi se îngrijorează de posibilitatea ca SUA să efectueze prima o lovitură nucleară, ceea ce ar împiedica China să riposteze", explică  David Logan, profesor la Naval War College.

Îngrijorările SUA și presupusele intenții ale Chinei vin în contextul tensiunilor legate de Taiwan. 

 

×
Subiecte în articol: China Rusia sua arsenal nuclear