x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. SUA trimite de urgență în Europa bombe nucleare cu o putere de trei ori mai mare decât cea de la Hiroșima

Cursa înarmării. SUA trimite de urgență în Europa bombe nucleare cu o putere de trei ori mai mare decât cea de la Hiroșima

28 Oct 2022   •   14:32
Cursa înarmării. SUA trimite de urgență în Europa bombe nucleare cu o putere de trei ori mai mare decât cea de la Hiroșima

SUA se grăbește să trimită în Europa mai multe arme nucleare de ultimă generație. Acestea trebuiau să ajungă în primăvara anului viitor, dar Pentagonul a luat decizia ca termenul să fie devansat pentru decembrie 2022.

Este vorba despre înlocuirea vechilor bombe termonucleare B61 cu cele modernizate B61-12, despre care Departamentul Apărării spune că nu ar avea legătură cu războiul din Ucraina, scrie antena3CNN, citând Politico. 

În Europa există deja bombe B61, care face parte din stocul permanent al SUA. Varianta precedentă, B61-11 are capacități de penetrarea subterană, cu precizie de până la 170 de metri și focos d e 400 de kilotone.  Însă noua versiune B61-12 dispune de un sistem de ghidaj produs de Boeing.

Bomba a fost testată cu succes în 2020, lansată de pe un bombardier F-15, de la 8.000 metri altitudine. A atins ținta în 55 de secunde. Are o precizie de 30 de metri iar focosul are o putere de 50 de kilotone.

De amintit că bomba nucleară de la Hiroșima, lansată pe 6 august 1945 de forțele americane, a avut un focos cu putere de numai 15 kilotone.

 

 

×
Subiecte în articol: arme nucleare sua Rusia ue