x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituţională a decis că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă

Curtea Constituţională a decis că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă

08 Iun 2019   •   13:54
Curtea Constituţională a decis că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputaţii Partidului Democrat ( PDM) Sergiu Sârbu şi Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, a relatat Radio Chişinău.

'În cazul apariţiei circumstanţelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ şi/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă şi să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului', se arată în hotărâre.

Curtea notează ca 'Preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate'.

De asemenea, hotărârea precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale. 'Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule ab initio'.

Radio Chişinău aminteşte că deputaţii Partidul Socialiştilor (PSRM) şi ai Blocului ACUM au convocat pentru sâmbătă, ora 12.30, o şedinţă a Parlamentului în care intenţionează să aleagă conducerea legislativului şi să numească guvernul.

Postul de radio a mai transmis că PDM a cerut sâmbătă demisia preşedintelui Igor Dodon, pentru ca acesta 'trădează ţara', şi a cerut ca în toamnă să aibă loc alegeri parlamentare anticipate şi scrutin prezidenţial. Într-un briefing de presă, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a mai declarat că toate acţiunile parlamentului vor fi ilegale şi pot fi considerate uzurpare a puterii de stat, anunţând că vor fi organizate proteste.

PDM a purtat până vineri negocieri cu PSRM pentru a forma o majoritate parlamentară, însă democraţii ar fi refuzat din cauza condiţiilor impuse de socialişti, care ar fi cerut inclusiv federalizarea Republicii Moldova, a mai indicat Andrian Candu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: republica moldova