x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur in Peru

Cutremur in Peru

de Delia Zahareanu    |    17 Aug 2007   •   00:00
Cutremur in Peru
Sursa foto: EITAN ABRAMOVICH/

Opt grade pe scara Richter şi 400 de morţi. Bilanţul provizoriu al seismului care a zguduit coasta pacifică din Peru este unul funest, insă estimările sunt şi mai sumbre.

Opt grade pe scara Richter şi 400 de morţi. Bilanţul provizoriu al seismului care a zguduit coasta pacifică din Peru este unul funest, insă estimările sunt şi mai sumbre.

Cutremurul care a devastat miercuri noaptea provincia sudică Ica, din Peru, pe coasta pacifică a ţării, a avut magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, informează AFP, citănd un studiu efectuat de Institutul American de Geofizică.

In cursul zilei de ieri, echipele de intervenţie au lucrat incontinuu pentru recuperarea cadavrelor şi a răniţilor de sub dărămături. Bilanţul provizoriu este sinistru: in jur de 400 de morţi şi peste o mie de răniţi, insă autorităţile se aşteaptă la cifre şi mai funeste, deoarece pagubele produse de cutremur sunt foarte extinse. Partea dinspre coasta Pacificului a oraşului Pisco, din provincia sudică Ica, este distrusă in proporţie de 70%.

DEZASTRU. "Avem sute de morţi care zac in străzi, răniţi in spitale. Este imposibil de descris. Nu avem apă, nu putem comunica, casele s-au dărămat, bisericile sunt distruse", a declarat ieri primarul oraşului Pisco, Juan Mendoza. Ţările Americii Latine au contribuit imediat cu ajutoare, Bolivia trimiţănd deja un avion cu provizii şi ajutoare care a aterizat ieri pe aeroportul din Lima. Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a anunţat că ţara sa va trimite ajutoare: apă, hrană, medicamente şi corturi pentru victimele din Pisco şi din Lima.

ROMĂNIA. Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pămăntului, Gheorghe Mărmureanu, spune că, pănă in următorii doi ani, Romănia este in siguranţă. "Energia este canalizată, mişcările tectonice au loc in partea Asiei: Sumatra, Java, Japonia. Este o situaţie fericită pentru Romănia şi, aşa cum am anunţat, pănă in 2010 nu putem avea un cutremur catastrofal."

×
Subiecte în articol: externe