La cei 77 de ani ai sai, premierul israelian, Ariel Sharon, e capabil inca sa zdruncine clasa politica. El a anuntat demisia Guvernului si plecarea sa din partidul la putere, pentru a-si face un nou partid, de centru.
Cine credea ca la 77 de ani nu poti gasi forta de a da peste cap orice calcule politice si a azvarli bomba in ograda dusmanului nu l-a cunoscut pe Ariel Sharon. Premierul israelian a provocat un adevarat cutremur politic, ale carui urmari sunt greu de prevazut.
Ariel Sharon nu se dezminte. "Buldozerul" (cum e supranumit) a zdruncinat scena politica, dintr-o manevra politica bine calculata alaturi de principalii sai sfatuitori. Sharon este, de ieri, primul sef de guvern israelian in exercitiu care-si paraseste propriul partid si anunta crearea unui altuia, nu inainte de a prezenta demisia cabinetului sau presedintelui tarii, Moshe Katsav.
CRONICA UNEI CRIZE. Demisia guvernului era asteptata, dat fiind contextul in care aceasta se produce. Acum cateva zile, Partidul Muncii, condus pana acum de o figura legendara a sa, fost premier si ministru de Externe - Shimon Peres - a organizat alegeri pentru propria conducere. "Veteranul" Shimon, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace, alaturi de fostul premier Yitzhak Rabin si de fostul lider al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a candidat pentru sefia partidului, sperand, in ciuda celor 82 de ani ai sai, ca-i va fi sef un nou mandat.
ALEGEREA-SOC. Surpriza totala insa. Sefia a ajuns in mainile unei figuri relativ noi pe scena politica israeliana, seful unei centrale sindicale puternice (Histadrut), convertit la politica si ajuns in Parlament: Amir Peretz. Are 53 de ani, este evreu de origine marocana si simplul fapt ca a ajuns in fruntea unui partid istoric da masura ambitiei sale. Alegerea lui Peretz a bulversat scena politica israeliana, o data cu anuntul acestuia privind intentia de a retrage din coalitia de guvernare Partidul Muncii.
Pus in fata unei astfel de situatii, confruntat cu o puternica opozitie in propriul partid, din cauza retragerii unilaterale din Gaza, pe care a decis-o si sfatuit de grupul sau de consilieri (printre care si specialistul in relatii publice Eyal Arad) sa nu mai continue pe aceeasi cale, Sharon a stat, a gandit de doua ori si a decis. A fost de acord cu demisia guvernului, in urma retragerii laburistilor si a dat si lovitura de gratie oponentilor sai din partidul Likud: si-a facut propriul partid.
DEMISIA. Presedintele israelian a anuntat ieri-dimineata ca premierul i-a cerut sa dizolve Knessetul (Parlamentul), deschizand, astfel, calea catre alegeri generale anticipate, in martie 2006. Actualul mandat parlamentar s-ar fi incheiat in luna noiembrie a anului viitor. Cel mai probabil, alegerile vor fi organizate la 28 martie. Sigur, exista posibilitatea, mai mult teoretic, ca un alt candidat sa poata forma un guvern in urmatoarele trei saptamani, evitand, astfel, anticipatele. Sondajele de opinie arata ca populatia Israelului nu agreeaza ideea de anticipate, uitandu-se in primul rand la costurile ei, dar e putin probabil ca un lider ad-interim al Likud sa poata aduna suficiente forte pentru ca guvernul sa-si poata continua activitatea.
NOU-NASCUTUL. "Ahraiut Leumit", adica Partidul Responsabilitatii Nationale, este noutatea lui Sharon. El a avut ieri prima reuniune in cabinetul lui Sharon de la Ierusalim si se anunta un "aspirator" de politicieni, in special parlamentari din Likud.
De altfel, ieri, la reuniune au participat zece deputati ai Likud, care s-au raliat lui Sharon (printre care: ministrul de Finante, ministrul Securitatii Interne, ministrul Justitiei si cel al Turismului). Sharon are nevoie de 14 "dezertori" din Likud alaturi de el, pentru ca o alternativa la guvernul sau sa nu poata fi formata, fara anticipate. Acum, importanti sunt indecisii, care trebuie convinsi sa i se alature.
|
REGRUPARE. Bibi Netanyahu, contracandidatul lui Sharon, strangand randurile in Likud |
PLANURI. Potrivit unor surse parlamentare citate de AFP, noul partid va adopta principiile Foii de Parcurs, ultimul plan de pace international, pe care Sharon l-a acceptat cu rezerve, legand punerea sa in aplicare de "incetarea totala" a atacurilor palestiniene. Sharon a declarat, in cursul reuniunii, ca, daca va fi ales premier in martie, nu va proceda la noi retrageri unilaterale din zonele palestiniene ocupate, asa cum a procedat in septembrie in Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie.
PROBLEME. Fiind un partid de centru, nou-aparutul Partid al Responsabilitatii Nationale cu siguranta va crea probleme majore celei de-a treia forte politice din parlamentul israelian, Shinui, partidul laic de orientare liberala, al carui vicepresedinte nascut la Bucuresti (Avraham Poraz) a fost ministru de Interne in mandatul lui Sharon. Initiativa lui Sharon - fara precedent - redeseneaza harta politica israeliana, in mod traditional bazata pe doua partide importante, aceasta fiind acum compusa din trei blocuri: partidul lui Sharon (centru-dreapta), Likud-ul (dreapta nationalista) si Partidul Muncii (centru-stanga).
EROU SAU OAIE NEAGRA. Nascut in 1928 in Palestina, sub mandat britanic, Sharon era soldat, la varsta de 17 ani. A fost o personalitate controversata, o viata. Un dur cu arabii si un promotor al colonizarii teritoriilor palestiniene. Multa vreme campion al colonizarii si adulat de dreapta nationalista, Sharon a ajuns, dupa doua mandate de premier (obtinute in februarie 2001 si 28 ianuarie 2003) "oaia neagra a extremistilor din partidul sau, Likud, care s-au impotrivit oricarei concesii teritoriale in vederea reglementarii politice cu palestinienii. Sharon, omul cu bratul de fier convertit in omul politic pragmatic, a considerat ca o a treia cale - a "responsabilitatii nationale" - este cea de urmat. Si si-a facut partid.
RETINERE
|
Situatia politica din Israel nu lasa indiferenta lumea, dar, ca prima reactie dupa anuntul facut de Sharon, retinerea ar fi cuvantul de ordine. Inaltul reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana, a declarat ieri ca alegerile anticipate din Israel nu pun sub semnul intrebarii misiunea UE de la frontiera dintre Fasia Gaza si Egipt, apreciind ca deciziile de ieri vor face "incitant" procesul electoral. Aceeasi declaratie si din partea ministrului britanic de Externe, Jack Straw, care asigura presedintia prin rotatie a UE. In teritoriile palestiniene, direct interesate de evenimentele "de peste drum", vicepremierul Nabil Shaath a declarat, in numele conducerii palestiniene, ca situatia din Israel este urmarita "cu prudenta".
|
|
KATIUSE DE LA HEZBOLLAH
|
Coincidenta sau nu, in timp ce in Israel se faceau auzite noile stiri politice, la frontiera cu Libanul, in zona controversatelor ferme de la Shebaa, combatantii militiilor siite proiraniene libaneze Hezbollah au lansat un atac cu rachete Katiusa. Aviatia israeliana a raspuns atacurilor, bombardand pozitiile Hezbollah-ului din Libanul de Sud. La incheierea editiei, duelul continua, iar populatia israeliana din zona de granita a fost invitata in adaposturi, pentru a se evita eventualele victime in randul acesteia. Teritoriu de 20 de kilometri patrati, sectorul fermelor de la Shebaa a fost cucerit de Israel de la Siria in 1967 si este in prezent revendicat de Beirut, cu sprijinul Damascului. ONU considera acest permanent focar de tensiune un teritoriu sirian.
|
|