x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur de 7,7 grade în largul coastei de vest a Canadei. Valul TSUNAMI a ajuns în Hawaii. Vezi PRIMELE IMAGINI (VIDEO)

Cutremur de 7,7 grade în largul coastei de vest a Canadei. Valul TSUNAMI a ajuns în Hawaii. Vezi PRIMELE IMAGINI (VIDEO)

28 Oct 2012   •   08:42
Cutremur de 7,7 grade în largul coastei de vest a Canadei. Valul TSUNAMI a ajuns în Hawaii. Vezi PRIMELE IMAGINI (VIDEO)
UPDATE 11:55 - Valurile seismice care au ajuns în Hawaii sunt mai mici decât se anticipase. Cel mai înalt val a avut 58 de centimetri, relatează CNN.

Majoritatea zonelor din Hawaii sunt lovite deja de al patrulea val seismic, a declarat Gerard Fryer, de la Centrul de avertizare în caz de tsunami în Pacific. El a precizat că datele arată în prezent că evacuarea nu a fost necesară, dar a fost totuşi o măsură de precauţie bună.

UPDATE 11:30 -
Valul tsunami provocat de cutremurul din Canada a ajuns în Hawaii, a anunţat un oficial de la Centrul de avertizare tsunami din Pacific. "Tsunami este aşeptat să ajungă chiar în acest moment. Ajunge în momentul în care vorbim", le-a spus geofizicianul Gerard Fryer reporterilor, anunţă CNN.

Imaginile difuzate de televiziune din insula Oahu arată valuri relativ mici care se îndreaptă spre plajele din Hawaii. Dar Gerad Fryer a avertizat locuitorii că nu trebuie să se lase înşelaţi de aparenţe.

"Primul val nu este niciodată cel mai mare", a declarat Fryer.

"Dacă valurile sunt mari, va dura şase sau şapte ore" înainte de a putea ridica alerta, a adăugat specialistul.




UPDATE 10:25 - Cel puţin trei valuri seismice au lovit coasta provinciei canadiene British Columbia, anunţă CBC News.

Dennis Sinnott de la Institutul Canadian pentru Ştiinţa Oceanică a declarat că un val de 69 de centimetri a fost înregistrat în largul Insulei Langara la nord-est de Haida Gwaii. Un alt val de 55 de centimetri a lovit Winter Harbour pe coasta de nord-est a Insulei Vancouver, în timp ce un altul de 12 centimetri a fost înregistrat în Tofino, pe coasta de vest a Insulei Vancouver.

În timp ce gradul de alertă de tsunami a fost redus în British Columbia, atenţia se îndreaptă spre Hawaii, unde primul val este aşteptat în jurul orei 08.28 GMT (10.28 ora Românie).

UPDATE 9:38 -
Mai multe localităţi canadiene au fost evacuate în urma alertei de tsunami declanşate după cutremurul de 7,7 produs în largul coastei de vest a ţării.

Seismul s-a produs la ora 03:04 GMT (05:04 ora României) în regiunea arhipelagului Haida Gwaii (fostele insule Regina-Charlotte). Acesta a fost resimţit într-o mare parte din centrul şi nordul provinciei British Columbia, inclusiv în Prince Rupert, Quesnel şi Houston, a precizat ministerul, care nu a primit nicio informaţie privind producerea unor victime sau pagube materiale.

Autorităţile din British Columbia au delcarat că seismul nu ar trebui să provoace pagube considerabile. "Nu ne aşteptăm la pagube vaste sau inundaţii", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă din provincie, Kelli Kryzanowski, în cadrul unei conferinţe de presă telefonice.

UPDATE 8:52 -
Cutremurul produs sâmbătă seara (duminică dimineaţă, ora României) în Canada a fost urmat de cel puţin nouă replici cu magnitudine mai mică decât cea a seismului iniţial, relatează CNN.

UPDATE 8:45
- Un tsunami provocat de cutremurul produs în Canada ameninţă Hawaii (Statele Unite), a anunţat duminică centrul de alertă în caz de tsunami, citat de AFP. "Un tsunami s-a format şi ar putea provoca pagube de-a lungul coastei tuturor insulelor statului Hawaii", anunţă centrul. Tsunami ar urma să ajungă în Hawaii duminică la ora 08.28 GMT (10.28 ora României).

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a lovit, noaptea trecută, coasta de vest a Canadei, autorităţile declanşând alerta de tsunami, informează CNN. O avertizare a fost emisă şi pentru statul Hawaii, unde locuitorii au început să fie evacuaţi spre zonele mai înalte.



"Alerta este în vigoare pentru zonele de coastă din British Columbia până în Alaska, între nordul insulei Vancouver şi Cap Decision în Alaska (la 137 de kilometri sud-est de Sitka)", a anunţat Ministerul Resurselor Naturale într-un comunicat, cerându-le locuitorilor din zonele vizate să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale privind o eventuală evacuare către zonele mai înalte.

Potrivit institutului american de geofizică USGS, epicentrul cutremurului a fost localizat la 139 de kilometri sud de oraşul Masset.

CNN scrie ca avertismentul de tsunami a fost emis pentru toată zona de coastă din nordul Insulei Vancouver, British Columbia pâna la Cape Decision, Alaska.

Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitutidea de 5.8 grade pe scara Richter şi, respectiv 4.8 grade. Potrivit CNN, un tsunami de mici dimensiuni a fost înregistrat la aproximativ o oră de la producerea cutremurului.

Articol în curs de actualizare

×