x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremurul din Japonia: Povestea fotografiei care a emoţionat o lume întreagă

Cutremurul din Japonia: Povestea fotografiei care a emoţionat o lume întreagă

29 Feb 2012   •   16:44
Cutremurul din Japonia: Povestea fotografiei care a emoţionat o lume întreagă

Fotografia cu o tanara japoneza infasurata intr-o patura care se uita deznadajduita in departare a facut inconjurul lumii, imaginea devenind reprezentativa pentru dezastrul produs de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 si de tsunami-ul care i-a urmat acestuia, scrie Daily Mail.

Imaginea a fost realizata de Tadashi Okubo pentru ziarul Yomiuri Shimbun. Fotografia a fost preluata de agentiile de presa din intreaga lume si a devenit reprezentativa pentru dezastrul din 11 martie in urma caruia au murit 20.000 de persoane.

Tanara se numeste Yuko Sugimoto si are acum 29 de ani. In momentul in care a fost realizata fotografia, pe 13 martie in jurul orei 7 dimineata, femeia se uita inspre gradinita in care se afla fiul ei Raito, unde acesta fusese prins sub daramaturi.

"In acel moment, credeam ca sunt doar 50% sanse ca fiul meu sa fie in viata. Unii mi-au spus ca micutii din gradinita au fost salvati, altii mi-au spus ca cineva a vazut cum copiii au fost luati de tsunami", a spus Yuko. Ea a incercat cu disperare sa ajunga la gradinita, dar a fost nevoita sa fuga din calea tsunami-ului, petrecand noaptea in masina.

A doua zi, femeia a reusit sa-si gaseasca sotul. Cei doi au plecat in cautarea lui Raito prin centrele de evacuare. Sotul ei a mers cu o barca pana la gradinita, dar nu a gasit pe nimeni. A doua zi dimineata cei doi au auzit ca fiul lor impreuna cu alti copii au fost salvati de militari de pe acoperisul gradinitei.

"Cand l-am vazut pe Raito in coltul camerei, am inceput sa plang atat de tare incat nu mai vedeam nimic", a marturisit Yuko Sugimoto.

La un an de la tragedie, Yuko Sugimoto s-a fotografiat alaturi de fiul ei, Raito, in acelasi loc in care a fost surprinsa de Tadashi Okubo.

In prezent, lucrurile ar putea parea ca au revenit la normal, insa nu e adevarat. "Acum, fiecare zi este pretioasa. Mi-am dat seama ca familia este cel mai important lucru din lume", a mai spus Yuko.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, urmat de un tsunami, a avut loc pe 11 martie 2011 in nord-estul Japoniei, bilantul tragediei fiind de 20.000 de morti.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia tsunami tragedia