x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe D"ale globalizării - Candidaţii FMI.

D"ale globalizării - Candidaţii FMI.

de Jurnalul National    |    03 Sep 2007   •   00:00

Francezul Dominique Strauss-Kahn şi cehul Josef Tosovski sunt candidaţii la şefia Fondului Monetar Internaţional, după expirarea, săptămăna trecută, a termenului-limită pentru depunerea candidaturilor.

 Strauss-Kahn, in vărstă de 58 de ani, fost ministru de Finanţe, a fost propus de către Uniunea Europeană, in vreme ce Tosovski, fost preşedinte al Băncii Centrale a Cehiei, a avut parte de susţinerea Rusiei. Cei doi vor fi supuşi unei lungi serii de audieri, procesul de selecţie durănd mai multe săptămăni.

Deşi este considerat favorit, Dominique Strauss-Kahn are misiunea dificilă de a convinge chiar un stat mamebru al UE, mai precis Marea Britanie. Săptămăna trecută, cotidianul Financial Times i-a "dedicat" un articol extrem de critic.

AFP comentează că Londra nu doreşte sub nici o formă incă un francez la conducerea unui important organism internaţional, in condiţiile in care Pascal Lamy este şeful Organizaţiei Mondiale pentru Comerţ iar Jean-Claude Trichet conduce Banca Centrală Europeană. Una dintre cele mai importante misiuni ale viitorului lider al Fondului va fi să recapete increderea in statele din Asia şi America Latină, unde recomandările sale au lăsat un gust amar, comentează AFP.

×
Subiecte în articol: externe