x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe D-ale globalizării: Divorţ SUA - Europa

D-ale globalizării: Divorţ SUA - Europa

de Anca Aldea    |    23 Oct 2007   •   00:00

Statele Unite, care urmăresc crearea unei baze militare in Kosovo, după cum susţine un oficial sărb, citat de Ria Novosti, şi-au anunţat disponibilitatea de a-şi retrage trupele din această provincie dacă aliaţii europeni din NATO nu işi respectă angajamentele in Afganistan.

SUA au folosit tot mai mult in ultima vreme principiul "cu noi sau impotriva noastră", in cazul de faţă americanii insistănd asupra suplimentării trupelor străine in Afganistan, unde Washingtonul nu poate menţine controlul. Robert Gates, şeful Pentagonului, a aprobat extinderea mandatului celor 1.600 de militari in Kosovo pănă in vara lui 2008, iar in funcţie de respectarea angajamentelor de partenerii SUA aflaţi in Afganistan, secretarul Apărării va lua o decizie privind retragerea forţelor americane, informează Reuters, citănd surse din cadrul Administraţiei Bush. "Gates este tot mai frustrat de eşecul aliaţilor NATO de a-şi indeplini promisiunile făcute cu peste un an in urmă privind mobilizarea de trupe şi livrarea de armament pentru frontul din Afganistan", scrie Reuters.

Americanii şi-au făcut publice intenţiile cu o zi inainte de reuniunea, la Viena, a troicii de mediatori internaţionali, care le-au prezentat negociatorilor sărbi şi albanezi propunerile de concluzii pentru raportul privind statutul provinciei Kosovo.

×
Subiecte în articol: externe