x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dalai Lama, implicat într-un scandal îngrozitor. Își cere scuze după ce a fost filmat când sărută pe gură un băiat

Dalai Lama, implicat într-un scandal îngrozitor. Își cere scuze după ce a fost filmat când sărută pe gură un băiat

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   14:30
Dalai Lama, implicat într-un scandal îngrozitor. Își cere scuze după ce a fost filmat când sărută pe gură un băiat
Sursa foto: Captura video

Dalai Lama este implicat într-un amplu scandal, în urma unor gesturi și afirmații pe care le-a făcut unui copil.

El a fost filmat în timp ce sărută pe gură un copil, iar apoi îi cere să îi "sugă limba", la un eveniment care a avut loc în februarie 2023, în nordul Indiei.

Ulterior, biroul acestuia a transmis o declarație prin care Dalai Lama spune că regretă incidentul și "vrea să-i ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume pentru durerea pe care le provocat-o cuvintele sale".

"Sfinția Sa îi tachinează adesea pe oamenii pe care îi întâlnește, într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public, și în fața camerelor de filmat", se arată în comunicat.

Scuzele sale survin la câteva ore după ce au devenit virale imaginile pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Copilul poate fi văzut cum se apropie de Dalai Lama și îl întreabă "Pot să te îmbrățișez?". Acesta îl invită pe băiat pe scenă, îi arată obazul și spune "întâi aici", determinându-l pe băiat să-l îmbrățișeze și să-l sărute. Dalai Lama îi arată apoi buzele și spune: "Atunci, în sfârșit, mă gândesc și aici". Îl trage apoi de bărbie pe băiat și îl sărută pe gură. "Și suge-mi limba", spune el după câteva secunde, scoțând limba.

Identitatea băiatului nu a fost dezvăluită. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Grupul pentru drepturile copilului din New Delhi, Haq: Center for Child Rights, condamnă "toate formele de abuz asupra copiilor".

"Unele știri se referă la cultura tibetană despre arătarea limbii, dar acest videoclip cu siguranță nu este despre nicio expresie culturală și chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile.

Lumea așteaptă ca liderii religioși să ia atitudine și să conducă împotriva exploatării și abuzului asupra copiilor prin acțiunile și cuvintele lor. Inadecvarea videoclipului necesită o reflecție mai atentă și o corectare a cursului pe multe fronturi decât doar videoclipul", arată ONG-ul.

Dalai Lama are 87 de ani și este cel de-al 14-lea și ultimul lider spiritual al budismului tibetan. El mai este considerat și șeful guvernului tibetan în exil, avându-și sediul la Dharamshala, în partea indiană din Munții Himalaya. 

Dalai Lama

×
Subiecte în articol: dalai lama baiat sarut limba abuz