De asemenea, printre candidați se numără Papa Francisc, guvernul de uniune națională din Myanmar format de opozanții loviturii de stat de anul trecut și ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, potrivit unor anunțuri de ultim moment.
Mii de persoane, de la membri ai parlamentelor din întreaga lume până la foști câștigători, sunt eligibile pentru a propune candidați.
Legislatorii norvegieni au nominalizat un eventual laureat al Premiului pentru Pace în fiecare an începând din 2014 - cu excepția anului 2019 -, inclusiv pe una dintre cele două laureate de anul trecut, Maria Ressa.
Comitetul Nobel norvegian, care decide cine primește premiul, nu comentează nominalizările, păstrând secrete timp de 50 de ani numele celor care au propus și ale celor care nu au fost nominalizați.
Cu toate acestea, unii nominalizatori, precum parlamentarii norvegieni, aleg să își dezvăluie alegerile.
Attenborough, în vârstă de 95 de ani, este cunoscut mai ales pentru serialele sale de televiziune de referință care ilustrează lumea naturală, printre care "Life on Earth" și "The Blue Planet". El a fost nominalizat împreună cu Platforma interguvernamentală științifico-politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES), care evaluează starea biodiversității la nivel mondial pentru factorii de decizie politică.
Papa Francisc a fost nominalizat pentru eforturile sale de a contribui la rezolvarea crizei climatice, precum și pentru activitatea sa în favoarea păcii și reconcilierii, de către Dag Inge Ulstein, fost ministru al dezvoltării internaționale.
Ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, a fost nominalizat de liderul Partidului Liberal din Norvegia, Guri Melby, pentru activitatea sa în evidențierea problemelor legate de schimbările climatice.
În trecut, premiul Nobel pentru pace a fost acordat unor ecologiști, printre care activista kenyană Wangari Maathai, Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice și fostul vicepreședinte american Al Gore.
Pandemia de coronavirus a fost în prim-planul preocupărilor oamenilor în ultimii doi ani, iar anul acesta organismul internațional însărcinat cu combaterea acesteia, OMS, a fost din nou nominalizat.
Liderul opoziției bieloruse în exil Sviatlana Tsikhanouskaya a fost nominalizată pentru al doilea an consecutiv pentru "munca sa curajoasă, neobosită și pașnică" pentru democrație și libertate în țara sa natală, a declarat parlamentarul Haarek Elvenes.
Alți nominalizați sunt disidentul rus Alexei Navalny, Curtea Penală Internațională de la Haga, WikiLeaks și Chelsea Manning, NATO, organizația de ajutorare CARE, activistul iranian pentru drepturile omului Masih Alinejad și Consiliul Arctic, un forum interguvernamental de cooperare pentru națiunile arctice, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul legislatorilor norvegieni.
Nominalizările, care s-au încheiat luni, nu implică o susținere din partea comitetului Nobel.
Laureatul din 2021 va fi anunțat în octombrie.
(sursa: Mediafax)