x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Miranda, partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden, reţinut de Poliţia britanică

David Miranda, partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden, reţinut de Poliţia britanică

19 Aug 2013   •   11:37
David Miranda, partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden, reţinut de Poliţia britanică

Partenerul brazilian al jurnalistului Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, a fost reţinut timp de nouă ore pe aeroportul londonez Heathrow, o măsură care a provocat un val de proteste, inclusiv din partea Guvernului brazilian, relatează AFP.

Poliţia britanică a confirmat informaţia că David Miranda, căsătorit cu jurnalistul Glenn Greenwald, a fost reţinut în aeroport, unde făcea escală la întoarcere acasă, la Rio de Janeiro, venind de la Berlin. "Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost reţinut pe aeroportul Heathrow în virtutea Articolului 7 al Legii antiteroriste din 2000", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. "El nu a fost arestat. Prin urmare, a fost eliberat", a spus el.

Guvernul brazilian a protestat duminică faţă de reţinerea lui David Miranda, considerând drept "nejustificată implicarea unei persoane împotriva căreia nu există vreo acuzaţie ce ar putea legitima recurgerea la legislaţia" britanică antiteroristă. "Guvernul brazilian îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de evenimentul care s-a produs astăzi - duminică - la Londra, unde un cetăţean brazilian a fost reţinut şi menţinut fără contacte pe aeroportul Heathrow", potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

Ambasada şi consulatul Braziliei la Londra au intrat în contact cu autorităţile britanice înainte ca cetăţeanul brazilian să fie eliberat, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului brazilian. Potrivit Guardian, poliţia a confiscat echipamente electronice ce aparţineau lui Miranda, printre care telefonul său mobil, stick-uri de memorie USB, DVD-uri şi console de jocuri.

Un purtător de cuvânt al publicaţiei a anunţat că Guardian a solicitat clarificări din partea autorităţilor britanice. Publicaţia şi-a exprimat consternarea în legătură cu faptul "că partenerul unui jurnalist al Guardian care scrie pe tematica serviciilor de securitate a fost reţinut timp de aproape nouă ore în timp ce era în tranzit pe aeroportul Heathrow", potrivit purtătorului de cuvânt.

×
Subiecte în articol: heathrow david miranda Snowden