x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Divorț la Casa Albă: ultrabogații nu mai stau cu ultravotații

Divorț la Casa Albă: ultrabogații nu mai stau cu ultravotații

de Şerban Mihăilă    |    02 Oct 2020   •   07:19
Divorț la Casa Albă: ultrabogații nu mai stau cu ultravotații

Miliardarii Americii se țin departe de alegerile pentru Casa Albă. Niciunul dintre primii zece cei mai bogați americani, aproape toți proveniți din domeniul tehnologiei, nu și-a exprimat opțiunea politică pentru scrutinul prezidențial din luna noiembrie. De cealaltă parte, nici președintele Donald Trump, nici adversarul său democrat Joe Biden nu au dat vreun moment senzația că doresc sprijinul celor mai înstăriți oameni din Statele Unite.

 

 

Animozitatea publică față de cei mai bogați dintre americani, în special față de cei care conduc giganții tehnologiei din SUA, a crescut spectaculos în ultimii ani, iar sprijinul din partea unui astfel de miliardar pare să fi devenit un dezavantaj pentru candidații la Casa Albă. Mai mult, chiar dacă un candidat și-ar dori o astfel de susținere, miliardarii din domeniul tehnologiei se află, la rândul lor, sub o presiune politică intensă, în special cei care conduc companii și sunt nevoiți să meargă pe sârmă pentru a evita legislația antitrust, precum și acuzațiile nedovedite de partizanat politic, venite atât din tabăra republicanilor, cât și a democraților.

În acest context, lucrurile par să se fi așezat convenabil pentru toată lumea: cei mai bogați oameni ai planetei nu-și oferă susținerea, iar candidații nu o cer. Deși cei mai potenți financiar dintre americani nu sprijină pe față un candidat, majoritatea giganților din domeniul tehnologiei și liderii lor se află într-un dezacord constant cu administrația Trump, în chestiuni care merg de la imigrație până la schimbările climatice.

Numeroși lideri din acest domeniu, oameni care își măsoară averea în miliarde și nu în zeci de miliarde de dolari și care nu au notorietatea lui Bill Gates, au venit deja în sprijinul lui Joe Biden și își investesc banii și energia pentru a scăpa de Trump. De cealaltă parte, însă, cei mai bogați dintre miliardarii Americii, cei din „top 10”, păstrează o tăcere deplină în privința preferințelor electorale. Acest lucru este valabil și pentru singurul om de afaceri din acest top care nu activează în domeniul tehnologiei, Warren Buffett, cel care a încercat să-l învingă pe Trump în 2016. Acum, Buffett refuză să-și mai dea cu părerea în privința preferințelor sale.

Mulți dintre miliardarii din „top 10” și-au sporit spectaculos averea în timpul președinției actualului șef al Casei Albe, însă s-au manifestat în postura de lideri globali, progresiști, cu un ridicat spirit civic, care au adoptat poziții principiale în momente-cheie, precum retragerea din acordul climatic de la Paris, decisă de Trump.

Cu toate acestea, conștientă de percepția negativă a electoratului față de liderii din Silicon Valley, „inima” tehnologiei americane, echipa de campanie a lui Joe Biden nu a încurajat până acum, în niciun fel, susținerea din partea membrilor „top 10”, cel puțin în mod public. Există însă și voci care se întreabă, insinuant, de ce oare, spre deosebire de Hillary Clinton, Biden nu a publicat lista susținătorilor săi din mediul de afaceri și din domeniul tehnologiei.

De altfel, chiar în interiorul Partidului Democrat există o dezbatere aprinsă pe tema influenței foarte mari a miliardarilor din Silicon Valley în societatea americană. Biden a criticat deja, în câteva rânduri, Facebook, reproșându-i politica prea permisivă față de postările agresive ale lui Trump.

 

Decizie de afaceri

 

Pentru cei din „top 10”, totul pare să se reducă la o decizie de afaceri. În calitate de proprietar al publicației „The Washington Post”, cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos, s-a confruntat deseori cu Donald Trump, dar nu și-a manifestat niciodată sprijinul public față de Biden.

Mark Zuckerberg, președintele executiv al Facebook, al patrulea cel mai bogat om din lume și unul dintre cei mai aprigi adepți ai reformei justiției infracționale, s-a arătat „dezgustat” de retorica de campanie a lui Trump. Însă, la fel ca și Bezos, nici el nu-l sprijină pe Biden în cursa pentru Casa Albă, de teamă ca nu cumva Trump să-și folosească administrația împotriva afacerilor sale.

Deseori, Trump și aliații săi îi acuză pe giganții din domeniul tehnologiei de vederi anticonservatoare, deși conducătorii marilor companii se străduiesc din greu să ofere o imagine de neutralitate politică. Nici extravagantul Elon Musk, care a făcut o adevărată avere în 2020, în timpul mandatului lui Trump, dar care se declară un ecologist împătimit, nu riscă să-și dezvăluie preferințele politice, chiar dacă, aparent, ar avea toate motivele să meargă pe mâna actualului președinte.

La rândul său, Bill Gates, fondatorul Microsoft, cel de-al doilea cel mai bogat american, a fost un critic vehement al modului în care Trump a gestionat pandemia, dar se abține să-și exprime susținerea pentru un anumit candidat în alegeri. Nu e greu de anticipat cu cine anume votează fiecare dintre cei mai bogați americani. Tăcerea lor dinainte de alegeri spune însă totul despre prețul supraviețuirii.  

 

Lucrurile s-au așezat convenabil pentru toți: cei mai bogați oameni ai planetei nu-și oferă susținerea, iar candidații nu o cer.

×