x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce este România subiect de campanie electorală în Bulgaria

De ce este România subiect de campanie electorală în Bulgaria

13 Ian 2013   •   12:30
De ce este România subiect de campanie electorală în Bulgaria
Sursa foto: Rusen Plevneliev, presedintele Bulgariei

Situaţia politică din România va putea cauza amânarea, o dată în plus, a aderării Bulgariei la zona Schengen - constată postul de radio public Orizont, citând surse diplomatice de la Bruxelles. Autorul informaţiei face aluzie la unele procese şi decizii politice ale liderilor de la Bucureşti şi care vor putea sta la baza amânării. 

În informaţia de la Bruxelles a postului naţional de radio bulgar nu există referiri la decizii concrete ale politicienilor români ce ar putea genera reacţii negative din partea instituţiilor europene. Este menţionată situaţia politică din România, caracterizată prin conflictul preşedinte-prim ministru şi prin încercările de a fi limitate prerogativele şefului statului.
În octombrie 2013 a devenit cunoscut că decizia cu privire la extinderea în Balcani a zonei de liberă circulaţie va putea fi anunţată abia după ce Comisia Europeană va elabora un raport pozitiv despre România. Între timp, problemele care au însoţit alegerea unor noi membri ai Curţii Constituţionale în Bulgaria au provocat reacţii negative la Bruxelles.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a avertizat că este tot mai probabilă elaborarea unui raport extraordinar şi în cazul Bulgariei. Unii analişti au constatat că problemele din justiţia bulgară sunt identice cu cele din justiţia română. În privinţa numirii netransparente şi pe criterii politice de magistraţi în posturi-cheie, Sofia a luat-o chiar înaintea Bucureştiului. Spre deosebire de România, însă, în 2013, la Sud-Est de Dunăre urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Un eventual raport negativ ar putea diminua şansele omului politic Boiko Borisov de a câştiga un al doilea mandat. Centriştii prim-ministrului sunt supuşi unor critici atât din partea socialiştilor ex-premierului Stanişev, cât şi din cea a coaliţiei albastre ale căror două partide sunt membre ca şi centriştii ale Partidului Popular European.
La scandalul înnoirii Curţii Constituţionale, s-a adăugat şi cel al alegerii noului procuror-şef. Un raport al Comisiei Europene, de genul celui promis României, pare foarte probabil. În aceste condiţii, la Sofia, România a început să fie menţionată tot mai des. Prin aceasta, afirmă opoziţia bulgară, se încearcă distragerea atenţiei alegătorilor. Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele Rusen Plevneliev a declarat că amânarea aderării la zona Schengen se datorează României. El a spus că în mod categoric că problema nu este Bulgaria, Comisia Europeană a făcut o delimitare clară între cele două ţări. Aproape identică a fost şi poziţia exprimată de vicepremierul şi ministrul de Interne, Țvetan Țvetanov. Extinderea zonei Schengen nu figurează printre priorităţile preşedinţiei irlandeze, în pofida asigurărilor prudente formulate de ministrul irlandez în problemele europene, Lucinda Creighton. Ea a avertizat în decembrie că este încă prea devreme pentru prognoze, cum va evolua situaţia cu extinderea zonei în Balcani. (Rador)

×