x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce îl apără Orban doar pe Tokes? Procesul “Trădare şi spionaj”, un efect al “indisciplinei UDMR” faţă de Băsescu (presa ungară)

De ce îl apără Orban doar pe Tokes? Procesul “Trădare şi spionaj”, un efect al “indisciplinei UDMR” faţă de Băsescu (presa ungară)

de Istvan Deak    |    10 Dec 2013   •   19:32
De ce îl apără Orban doar pe Tokes?  Procesul “Trădare şi spionaj”, un efect al “indisciplinei UDMR” faţă de Băsescu (presa ungară)
Sursa foto: Administratia Prezidenţială

Procesul privatizărilor strategice, în care Instanţa supremă i-a condamnat pe foştii miniştri Codruţ Şereş, la şase ani de închisoare şi pe Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, consultanţii internaţionali Stamen Stancev şi Vadim Beniatov primind 11 şi, respectiv 10 ani de închisoare, are ecou şi în presa din Ungaria.

Site-ul Magyar Narancs publică o analiză a dosarului, mergând pe “firul” politic din spatele acestuia.
“Nagy Zsolt, un fost ministru UDMR al Guvernului român, care în perioada 2004-2007 a condus Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. A intrat în Cabinetul român ca unul dintre cei mai tineri politicieni, într-o perioadă în care privatizările din sector constituiau o condiţie elementară pentru dezvoltarea şi modernizarea în interesul vital al societăţii. Motivarea sentinţei: 'sprijinirea morală şi intelectuală a unui grup infracţional'. Dar ce se ascunde în spatele acestor lucruri?”, se întreabă autorul articolului intitulat “Procese fabricate acolo, tăcere complice aici”, Ara-Kovacs Attila.

Cum a început totul
“Acum 7 ani, în noiembrie 2006, a început anchetarea sa, deja atunci ştiindu-se că la solicitarea personală a preşedintelui Traian Băsescu. Ancheta a vizat două acuzaţii. Pe de-o parte acuzaţia de spionaj, în condiţiile în care serviciile secrete susţineau, fără să probeze nici până azi, că persoanele străine care luau parte la privatizare desfăşurau o activitate de spionaj. A doua acuzaţie era imixtiunea ministrului în privatizarea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii şi a Poştei Române, favorizând ilegal un grup de interese. Doar că în mandatul lui Nagy Zsolt nu s-a realizat nici o privatizare”, explică autorul.

Linie tendenţioasă
“În 2009 s-a dispus începerea urmăririi penale a ministrului, instanţa nefiind dispusă nici măcar să asculte ipoteza că nu avea cum să existe un sprijin moral şi intelectual pentru ceva ce nu s-a mai înfăptuit. Rechizitoriul întocmit de procurori se bazează pe aproximativ 1.000 de interceptări telefonice, dintre care doar 254 au fost aduse la cunoştinţa inculpaţilor şi a avocaţilor lor. Şi din acestea reiese forma tendenţioasă a procesului, deoarece pe alocuri textele au fost falsificate, iar traducerile inexacte.

Deşi la începutul anchetei o comisie prezidenţială l-a audiat pe Nagy Zsolt, iar raportul acesteia îl achita în întregime pe ministru, preşedintele nu a fost convins şi a continuat să îşi mandateze procurorii, pe care îi manevrează ca traşi pe sfoară, să continue ancheta. Este adevărat că din acel moment a şi dispărut acuzaţia de spionaj”, continuă sursa citată.

În spate au stat interese politice
“Este evident că în spate au stat interese politice, ca Băsescu să lovească în Cabinetul neobişnuit de  productiv al lui Călin Popescu Tăriceanu. În perioada cu pricina Partidul Naţional Liberal şi UDMR conduceau destinele ţării fără vreun conflict semnificativ în interiorul coaliţiei guvernamentale, mai mult, relaţia româno-maghiară şi cea dintre România şi Ungaria erau deosebit de bune.

Dezavantaje
Acest lucru nu era nici în favoarea lui Băsescu, nici în cea al Fidesz-ului, aflat în opoziţie în 2006. Orban a început construcţia politicii anti-UDMR, finanţând factorii politici aflaţi în opoziţie cu UDMR. Băsescu a făcut acelaşi lucru acordând avantaje politice tuturor celor dispuşi să acţioneze împotriva coaliţiei productive şi a început şi vânarea celor care nu erau dispuşi să o facă”, opinează Ara-Kovacs Attila.

“Acest lucru se întâmpla acum 7 ani, dar continuă şi astăzi , cu diferenţa că prietenia dintre Orban şi Băsescu s-a încheiat. Însă îndatoririle lor politice în privinţa intereselor lor faţă de maghiarii din Transilvania au rămas comune”, adaugă acesta.

Pentru unii mumă, pentru alţii...
“Asta dovedeşte şi faptul că în spatele intereselor naţionale s-a pierdut cazul Nagy Zsolt, de parcă statul ungar nu ar considera că ar avea vreo datorie morală pentru apărarea libertăţii şi a onoarei sale, de parcă el ar fi rămas pe din afara 'naţiunii reîntregite'. Martonyi a acuzat în termeni duri când lui Tokes i s-a retras o distincţie română, preotul franciscan Bojte Csaba a fost uns cetăţean ungar într-un circ naţional, dar nu se găseşte energie şi timp pentru a acorda atenţia cuvenită unor acţiuni sistematic antimaghiare. Nu doar Nagy Zsolt a fost condamnat, ci şi secretarul de stat Marko Attila şi alţii, doar ca preşedintele român să distrugă credibilitatea politică a UDMR. Nu există intenţie, nu se vrea, fiindcă interesele lui Orban pe termen lung sunt comune cu ale naţionalismului românesc”, este concluzia autorului.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes Viktor Orban