x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la Guantanamo în Palau

De la Guantanamo în Palau

de Carmen Plesa    |    10 Iun 2009   •   00:00

Administraţia Obama negociază cu autorităţile statului Palau, pentru a trimite pe insula din Oceanul Pacific un grup de chinezi musulmani, care sunt deţinuţi în acest moment la Guantanamo.



Statele Unite au demarat negocieri cu Palau, pentru a convinge autorităţile acestui stat-insulă din Oceanul Pacific, să primească deţinuţi de la Guantanamo exoneraţi de orice acuzaţie, în vreme ce alţi trei prizonieri, printre care un algerian, trebuie să fie eliberaţi rapid, relatează AFP, citat de Mediafax


Informaţia a fost oferită de un înalt oficial american, care a recunoscut, sub protecţia anonimatului, că Washingtonul negociază cu Palau primirea tuturor sau unei părţi dintr-un grup de 17 chinezi uiguri deţinuţi din 2002 la Guantanamo. Chinezii musulmani au fost găsiţi nevinovaţi, dar se tem că vor fi persecutaţi dacă ar fi trimişi în China, potrivit AFP, citat de Mediafax.
Administraţia preşedintelui Barack Obama, care a promis că va închide această închisoare cel mai târziu până la începutul anului viitor, înceracă să convingă mai multe state din lume, în special din Europa, să primească deţinuţii găsiţi nevinovaţi,  dar care nu pot sau nu vor să se întoarcă în ţările lor de origine.
Canada a refuzat să primească uiguri, iar Germania şi Australia au fost contactate de Statele Unite, care ar putea de asemenea primi o parte dintre aceşti deţinuţi.

Nu au unde să-I trimită pe nevinovaţi
De la învestirea lui Obama, numai Franţa a primit un fost deţinut care nu s-a putut întoarce în ţara lui, pe algerianul Lakhdar Boumediene, la 15 mai.

Situat la 800 de kilometri est de Filipine, Palau este unul dintre cele mai mici state din lume, având doar 20.000 de locuitori. Insula, aflată sub tutela ONU, a fost administrată până în 1994 de SUA.
În plus, trei deţinuţi de la Guantanamo, printre care un algerian arestat la sfârşitul lui 2001 în Bosnia, dar care a fost găsit total nevinovat de justiţia americană în 2008, urmează să fie transferaţi "foarte curând" în diferite ţări, potrivit unor surse apropiate cazului.

Saber Lahmar (39 de ani), găsit nevinovat de un judecător federal în noiembrie 2008, după şapte ani şi jumătate petrecuţi la Guantanamo, urmează să plece către Bosnia. Arestat în toamna lui 2001, sub suspiciunea că pregătea un atentat împotriva Ambasadei Statelor Unite din Sarajevo împreună cu alţi cinci algerieni, printre care Lakhdar Boumediene, Lahmar locuia legal în Bosnia, fiind căsătorit cu o cetăţeană bosniacă.

Avocatul său a spus că Lahmar a depus o cerere să se întoarcă în Bosnia, dar că s-a răzgândit după ce i s-a explicat că situaţia de acolo nu e tocmai bună, şi acum ar prefera Franţa.

×
Subiecte în articol: externe