x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dean, furia vremii

Dean, furia vremii

de Delia Zahareanu    |    20 Aug 2007   •   00:00
Dean, furia vremii
Sursa foto: SAM YEH/

Unul dintre cele mai puternice uragane din istoria zonei Caraibelor se pregătea să lovească Jamaica şi Insulele Cayman ieri, fiind cotat la valoarea maximă de intensitate, conform standardelor meteo.


Unul dintre cele mai puternice uragane din istoria zonei Caraibelor se pregătea să lovească Jamaica şi Insulele Cayman ieri, fiind cotat la valoarea maximă de intensitate, conform standardelor meteo.


Vănturi de peste 240 de kilometri pe oră şi valuri de cinci metri prevesteau ieri la Kingston, capitala Jamaicăi, sosirea iminentă a celui mai puternic uragan pe care meteorologii l-au anunţat in turbulenta istorie din ultimii ani a apelor Oceanului Atlantic. Intensitatea iniţială a uraganului a fost cotată la 4, din 5 posibil, pe scara de măsurare Saffir-Simpson, insă experţii au revenit asupra acestei catalogări şi au declarat că uraganul Dean va avea intensitatea 5, maximum de putere, in momentul lovirii Jamaicăi şi a Insulelor Cayman. Cotidianul britanic The Guardian menţiona in ediţia sa electronică de ieri că uraganul deja făcuse cel puţin şase victime in Republica Dominicană, inainte să ajungă in Jamaica şi in Insulele Cayman. Printre acestea, şi un băieţel de 11 ani.


VECINII. Aproximativ 4.000 de turişti britanici au rămas in Jamaica, urmănd să fie protejaţi in adăposturile improvizate in şcoli şi in instituţii publice. Cozi imense se formaseră zilele trecute in Kingston pentru achiziţionarea de baterii, combustibil, provizii alimentare, iar campania electorală care se desfăşoară zilele acestea in ţară a fost intreruptă. In Jamaica a fost declarată stare de urgenţă. Muncitorii de pe platformele petroliere din Golful Mexic au fost evacuaţi in cursul zilei de ieri, in vreme ce NASA a decis revenirea navetei Endeavour la sol cu o zi mai devreme, pentru a evita condiţiile meteo foarte rele provocate de uragan, relatează Sunday Times. Statul Texas făcea pregătiri intensive pentru intămpinarea lui Dean, care urmează să afecteze prin mişcarea sa şi coasta americană a Golfului Mexic.

×
Subiecte în articol: externe