x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie controversată a Turciei. Ankara anunță noi prospecțiuni de gaze naturale în estul Mării Mediterane

Decizie controversată a Turciei. Ankara anunță noi prospecțiuni de gaze naturale în estul Mării Mediterane

20 Iul 2022   •   17:20
Decizie controversată a Turciei. Ankara anunță noi prospecțiuni de gaze naturale în estul Mării Mediterane

Turcia anunță noi prospecțiuni de gaze naturale în estul Mării Mediterane, fapt ce ar putea atrage însă noi controverse cu Grecia și Cipru, transmite AFP.

"Începutul activităţilor noii noastre nave de sondare în Mediterana este preconizat luna viitoare. Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei", a spus vicepreşedintele turc Fuat Oktay. El a mai precizat că  "Aceia care au vise imposibile în Marea Egee şi în Mediterana trebuie să-şi dea seama de realităţi. Resursele de hidrocarburi nu sunt jucăria ciprioţilor greci".

Prospecțiunea Turciei poate provoca noi dezacorduri cu Cipru și Grecia. 

Ankara are dispute cu Atena din cauza unor insule din Marea Mediterană și a Ciprului. Totodată, cele două țări își survolează reciproc spațiul aerian iar Grecia se opune achiziției de către Turcia a unor nave de luptă F-15 din SUA. 

De asemenea, Ankara se opune forării de gaze naturale de către Cipru motivând că nu are voie să facă aceste operațiuni fără acordul ciprioților turci. 

Ciproiții greci au realizat o lovitură de stat în 1974 pentru a se uni cu Grecia iar forțele turce au invadat țara. În 1983, turcii ciprioți din nord și-au autoproclamat independența, care a fost recunoscută doar de Turcia. Sudul Ciprului, majoritar grec, este stat membru UE.




 

×
Subiecte în articol: turcia cipru grecia gaze marea mediterana