x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie de ULTIMĂ ORĂ de la Sofia. Cum se va implica Bulgaria în războiul din Ucraina

Decizie de ULTIMĂ ORĂ de la Sofia. Cum se va implica Bulgaria în războiul din Ucraina

28 Apr 2022   •   14:36
Decizie de ULTIMĂ ORĂ de la Sofia. Cum se va implica Bulgaria în războiul din Ucraina

Autoritățile de la Sofia anunță că vor trimite arme în Ucraina din 4 mai pentru a o ajuta să respingă invazia Federației Ruse, potrivit premierului Kiril Petkov. Declarația acestuia vine la o zi după ce Rusia a anunțat sistarea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria și Polonia.

"Ca parte a lumii democratice, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană", a afirmat Petkov, citat de presa bulgară,  scrie AFP.

Hotărârea guvernului trebuie aprobată de parlament însă decizia este susținute de trei din cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare. Partidul Socialist amenință cu ruperea alianței dacă Bulgaria va trimite arme în Ucraina. Nici președintele Rumen Radev nu susține acest demers și acuză executivul de sistarea livrărilor de gaze din Rusia. 

Bulgaria nu a trimis oficial armament în Ucraina dar autoritățile au cerut, zilele trecute, ca angajații să-și doneze un salariu pentru ajutorarea țării. 
"De luni bune auzim un discurs, potrivit căruia este mai bine să nu dăm arme Ucrainei pentru a ajunge cât mai repede la pace. Dacă această distrugere de cămine şi civili asasinaţi reprezintă preţul pentru această pace, iar Rusia continuă să tragă şi nimeni nu are posibilitatea să se apere, atunci nu o dorim", a declarat Petkov de la Borodianka, o localitate de lângă Kiev. 

Acesta a mai spus că Europa trebuie să găsească alternative la gazele rusești, după ce livrările către Polonia și Bulgaria au fost întrerupte de Moscova.

"În urmă cu câteva luni, nu am fi luat în calcul vreodată să fim fără gaze ruseşti, dar acum avem alternative. Dacă Bulgaria are o alternativă, toată lumea în Europa trebuie să poată face la fel. Noi trebuie să fim mai puternici, noi trebuie să fim fermi", a spus premierul. 


 

×
Subiecte în articol: bulgaria arme