x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declaraţie îngrijorătoare a ministrului britanic de Externe. “Aşteptăm “decenii de agitaţie politică” în Orientul Mijlociu!”

Declaraţie îngrijorătoare a ministrului britanic de Externe. “Aşteptăm “decenii de agitaţie politică” în Orientul Mijlociu!”

de Marina Constantinoiu    |    19 Aug 2013   •   20:44
Declaraţie îngrijorătoare a ministrului britanic de Externe. “Aşteptăm “decenii de agitaţie politică” în Orientul Mijlociu!”
Sursa foto: JULIEN WARNAND/EPA/Intact Images

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a avertizat luni că am putea să asistăm la “ani sau chiar decenii' de agitaţie politică în Orientul Mijlociu ca urmare a actualelor confruntări din Egipt. Şeful diplomaţiei de la Londra a ţinut să menţioneze că posibilitatea ca ţările occidentale să intervină pentru a soluţiona criza egipteană este limitată, cerând în schimb “promovarea instituţiilor democratice”. “Influenţa noastră este limitată. Egiptul este o ţară independentă şi am putea avea ani de tulburări aici şi în alte state ce trec prin această dezbatere profundă asupra caracterului firesc al democraţiei şi rolului religiei în societate”, a estimat Hague.

Miniştrii Afacerilor Externe din ţările membre ale Uniunii Europene vor avea o reuniune excepţională miercuri, la Bruxelles, pentru a examina situaţia din Egipt şi pentru a se pune de acord asupra unei poziţii comune în acest dosar, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Decizia a fost luată cu ocazia unei reuniuni a ambasadorilor la UE însărcinaţi cu probleme de securitate, întâlnire desfăşurată luni, în plină criză între armata egipteană şi partizanii preşedintelui islamist demis, Mohamed Morsi.
Şefii diplomaţiei din cele 28 de state membre ale UE vor examina opţiunile posibile în vederea unei reacţii la agravarea crizei egiptene din ultimele zile, cu scopul de a evita un război civil în această ţară.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au evocat posibilitatea ca UE să-şi reexamineze relaţiile cu Egiptul, în cazul în care violenţele vor continua.

Săptămâna trecută, preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron au discutat telefonic pentru a cere “un mesaj european puternic” privind criza egipteană.

Una dintre opţiunile evocate a fost suspendarea ajutorului financiar către Cairo, în condiţiile în care UE a aprobat, la sfârşitul lui 2012, un program de 5 miliarde de euro pentru această ţară, în perioada 2012-2014, din care două miliarde de la Banca Europeană de Investiţii şi două miliarde de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

SUA au anunţat joia trecută anularea manevrelor militare comune cu Egiptul, fără a suspenda asistenţa militară către acest aliat strategic din Orientul Mijlociu.


 

×