x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Degringoladă politică la vârf în Republica Moldova

Degringoladă politică la vârf în Republica Moldova

de Şerban Mihăilă    |    10 Iun 2019   •   09:50
Degringoladă politică la vârf în Republica Moldova

Lipsa unui câștigător clar în alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie, lovește acum în plin, după trei luni, și declanșează la Chișinău o criză fără precedent, care aruncă țara într-o „zonă gri” și o blochează între Rusia și Occident, anunțând o guvernare confuză, fără direcție, vulnerabilă în fața intereselor interne și, mai ales, a influențelor externe. Deocamdată, partidul oligarhului Plahotniuc, socialiștii  președintelui Dodon și forțele pro-europene se încaieră pe viață și pe moarte, sub privirile atente ale Rusiei.

 

Izbucnit sâmbătă, odată cu invalidarea numirii în fruntea guvernului a liderei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, Maia Sandu, măcelul politic pentru putere din Republica Moldova s-a acutizat, ieri, când Curtea Constituțională controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, conducătorul Partidului Democrat (PDM), l-a suspendat pe președintele țării, Igor Dodon, și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip, premierul în exercițiu. În calitate de președinte interimar, acesta din urmă a și semnat imediat decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, a informat Radio Chişinău. Curtea Constituţională a adoptat un aviz, prin care constată că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, din cauză că acesta nu a putut forma un nou guvern în termenul legal de 90 de zile. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (PSRM) (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul electoral pro-european ACUM, format din Platforma DA și PAS, (26 de mandate), Partidul „ŞOR” (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu permiseseră însă, până sâmbătă, formarea unei majorităţi. Într-o mișcare surprinzătoare, socialiștii președintelui Dodon și blocul pro-european ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de „dezoligarhizare” a țării, având o țintă clară: PDM, aflat până acum la guvernare, și liderul acestuia, controversatul om de afaceri Plahotniuc. Dodon semnase în aceeași zi decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu, iar noul guvern format de lidera PAS depusese jurământul în fața Parlamentului. În ședința extraordinară mai fusese demis directorul Serviciului de Securitate și Informații, Vasile Botnari. Ședința fusese convocată însă după ce Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM și ACUM au calificat însă decizia drept „uzurpare a puterii în stat” și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară. De altfel, ședința a avut și girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene, care au fost prezenți în clădirea Parlamentului. În replică, imediat după ședință, Curtea Constituțională a invalidat decretele privind desemnarea ca premier a Maiei Sandu și de numire a guvernului condus de aceasta.

Dodon fuge la ruși

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, în urma refuzului acestuia de a dizolva parlamentul, a anunțat, ieri, Curtea, printr-un comunicat oficial. De teama de a nu fi arestat, Dodon a dormit, de altfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în hotelul Ambasadei Rusiei din Chișinău, au anunțat, ieri, mass-media din Republica Moldova. Sâmbătă, site-ul „Publika.md” a făcut publice imagini în care Dodon îi spunea lui Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă. În convorbirea cu liderul PDM, Dodon susține că primea între 700.000 și un milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că, de la 1 aprilie, finanţarea a fost oprită. Ieri, Dodon a afirmat că declarațiile sale au fost scoase din context. Tot el a spus că există două soluţii la criza politică actuală: organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi. Între timp, mai multe persoane prezente ieri la un miting organizat de PDM în Chişinău au aruncat curcani în curtea sediului Preşedinţiei, în semn de protest faţă de politica promovată de Dodon.

Plahotniuc scoate oamenii în stradă

Considerat de mulți cel mai influent om din Republica Moldova, Plahotniuc a adus ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, mii de persoane, la bordul a zeci de microbuze şi autocare. În fața instituțiilor statului au fost instalate corturi pentru cei care susțin că vor să le apere de trădători. Mitingul a avut drept obiectiv declarat respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Dodon şi au scandat „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!” şi „Ţara nu se vinde!” La finalul demonstrației, Plahotniuc le-a cerut susținătorilor lui să fie pregătiţi pentru organizarea altor manifestări similare în următoarele zile. De cealaltă parte, premierul proaspăt desemnat, Maia Sandu, a ţinut duminică un discurs prin care le-a transmis funcţionarilor publici că noul Guvern doreşte să elibereze instituţiile statului de controlul politic şi a cerut susţinerea acestora în perioada de transfer a puterii. Sandu a condamnat faptul că instituţiile publice s-au aflat în ultimii ani sub control politic şi a garantat funcţionarilor că acest lucru urmează să se schimbe. Falia dintre PDM, aflat la guvernare, și electorat începuse încă din 2018, atunci când autoritățile au invalidat scrutinul pentru primăria Chișinăului, câștigat de candidatul alianței pro-europene, Andrei Năstase.

 

 

„Noul Guvern ales şi învestit legitim pe care îl conduc îşi propune în primul rând să elibereze administraţia de presiune şi şantaj”.

Maia Sandu

 

 

Ședință a guvernului condus de Sandu

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu, urma să se întrunească astăzi într-o ședință. Între timp, 86 de ONG-uri au cerut demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale, acuzaţi că au acţionat în interesul unui partid.

 

Şedinţa se va desfăşura la sediul parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă. Ea nu a indicat de ce şedinţa guvernului se va desfăşura la parlament, dar se pare că miniştrii noului executiv nu au acces în sediul guvernului.

Un număr de 86 de organizaţii neguvernamentale (ONG) cer demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, acuzaţi că au acţionat exclusiv în interesul unui partid politic, relatează duminică Radio Chişinău.

×