x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Delictul de ofensă la adresa şefului statului, abrogat de Parlament. În Franţa!

Delictul de ofensă la adresa şefului statului, abrogat de Parlament. În Franţa!

de Marina Constantinoiu    |    27 Iul 2013   •   18:09
Delictul de ofensă la adresa şefului statului, abrogat de Parlament. În Franţa!
Sursa foto: Francois Hollande

Parlamentul francez a abrogat delictul de ofensă la adresa şefului statului, care a costat recent statul francez o condamnare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru încălcarea libertăţii de expresie.
După Adunarea Naţională, acum a venit rândul Senatului să aprobe un amendament în acest sens în cadrul proiectului de lege care adaptează domeniul justiţiei la dreptul Uniunii Europene şi la angajamentele internaţionale asumate de Franţa.
Această măsură abrogă delictul de ofensă, suprimând un articol al unei legi din 1881 privind libertatea presei. Totodată, ca şi pentru parlamentari şi miniştri, injuriile sau defăimarea la adresa şefului statului rămân pasibile de o amendă de 45.000 de euro.
La 14 martie, CEDO a apreciat că Franţa a încălcat libertatea de expresie condamnând un bărbat care a afişat un banner pe care se putea citi : ‘’Cară-te, idiotule ! ‘’ în timpul unei vizite în august 2008 la Laval (Mayenne) a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.
Aceleaşi vorbe au fost adresate de preşedintele însuşi unui necunoscut în timpul unei vizite la 28 februarie 2008 la Salonul pentru Agricultură de la Paris.
CEDO a decis că statul francez a încălcat libertatea de exprimare a cetăţenilor prin condamnarea bărbatului pentru ofensă adusă fostului preşedinte. CEDO a considerat disproporţionată recurgerea la o sancţiune penală pentru cel care a avut ideea afişului, o asemenea sancţiune, în opinia CEDO, riscând să aibă un efect descurajant asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor chestiuni de interes general.
CEDO a mai obligat Franţa, în 2004, să abroge o lege care incrimina ofensele aduse unui şef de stat străin.
 

×