x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mesajul complet al papei către cardinali. Motivele demisiei

Mesajul complet al papei către cardinali. Motivele demisiei

11 Feb 2013   •   13:59
Mesajul complet al papei către cardinali. Motivele demisiei

Declaraţia completă a papei Benedict al XVI-lea, prin care acesta şi-a anunţat demisia în faţa cardinalilor, a fost dată publicităţii de postul de radio oficial al Vaticanului. O redăm mai jos integral:

"V-am convocat în acest consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizări, dar şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei avansate, nu mai sunt suficiente pentru a-mi putea continua misiunea.

Sunt conştient că acestă misiune, dată fiind esenţa ei profund spirituală, trebuie îndeplinită nu numai cu vorbe şi fapte, dar şi cu rugăciuni şi suferinţe. Totuşi, în lumea de azi, supusă la schimbări atât de rapide şi zguduită de întrebări de adâncă relevanţă pentru credinţă, pentru a conduce mai bine corabia Sfântului Petre şi să propovăduim Evanghelia, sunt necesare atât puterea minţii, cât şi puterea trupului, putere care, în ultimele luni, s-a deteriorat în mine în aşa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a-mi îndeplini cum trebuie misiunea care mi-a fost încredinţată.

Din acest motiv, şi deplin conştient de seriozitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunţ la misiunea de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petre, încredinţată mine de Cardinali la 19 aprilie 2005, în aşa fel încât din 28 februarie 2013, la orele 20:00 scaunul Sfântului Petre să fie vacant, iar un conclav care să desemneze un nou pontif să poată fi convocat.

Dragi fraţi, vă mulţumesc sincer pentru toată dragostea pe care mi-aţi oferit-o şi îmi cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum să încredinţăm Sfânta Biserică pastorului nostru suprem, Iisus Cristos şi să implorăm Fecioara Maria să îi inspire pe cardinali cu solicitudine maternă în alegerea unui nou pontif. În ceea ce mă priveşte, doresc să slujesc Biserica şi în viitor printr-o viaţă dedicată rugăciunii. 

×