x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie ȘOC în Scoția. Situație incertă după demisia premierului

Decizie ȘOC în Scoția. Situație incertă după demisia premierului

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2023   •   15:11
Decizie ȘOC în Scoția. Situație incertă după demisia premierului
Sursa foto: Hepta

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a demisionat, după opt ani la conducerea țării, transmite AFP.

''În mintea şi în inima mea, ştiu că a sosit momentul, că este momentul potrivit pentru mine, pentru partidul meu şi pentru ţară. Această muncă este un privilegiu, dar este şi foarte dificilă. Sunt un om. Aş mai fi putut rămâne mai mult, poate şase luni, poate un an. Dar cu timpul aş fi avut mai puţină energie pentru munca mea şi nu pot altfel decât să mă dedic 100%. Țara merită asta'', a spus aceasta, care a mai precizat că vrea să se ocupe mai mult de familie și prieteni.

Ea a venit la conducerea Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare, după referendumul pentru independență din 2014. Atunci, 55% dintre scoţieni au optat pentru rămânerea țării în cadrul Regatului Unit. 

În noiembrie 2022, Curtea Supremă a Regatului Unit a hotărât că un nou referendum poate fi organizat doar cu aprobarea Parlamentului de  la Londra, ceea ce a însemnat o lovitură pentru Sturgeon, care a spus atunci că viitoarele alegeri generale din regat vor fi considerate un referendum de facto. 

Nicola Sturgeon are 52 de ani și s-a confruntat cu controverse după alcătuirea unui proiect de lege pentru schimbarea oficială a sexului celor care doresc. Guvernul Rishi Sunak a transmis că îl va bloca deoarece va avea efecte în tot regatul. 

Deocamdată niciun favorit pentru această funcție.

 

×
Subiecte în articol: demisie premier scotia