x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DEMITERE LA KIEV / Ministru, ţap ispăşitor

DEMITERE LA KIEV / Ministru, ţap ispăşitor

de Mihaela Matachita    |    04 Mar 2009   •   00:00
DEMITERE LA KIEV / Ministru, ţap ispăşitor

Parlamentul ucrainean l-a demis pe ministrul de Externe, Vladimir Ogrîzko, reproşându-i poziţia "neprofesională" în procesul cu România privind platoul continental şi zonele economice exclusive din Marea Neagră, precum şi deteriorarea relaţiilor cu Rusia.



Demiterea şefului diplomaţiei de la Kiev a fost votată de 250 de parlamentari din cei 450 ai Radei Supreme în condiţiile în care erau necesare doar 226 de voturi. Au votat pentru 174 de deputaţi din Partidul Regiunilor (al lui Viktor Ianukovici, prorus, de opoziţie) şi 27 din Partidul Comuniştilor, susţinuţi de 49 din Blocul premierului Iulia Timoşenko. Ogrîzko era unul dintre cei doi miniştri numiţi de preşedintele Viktor Iuşcenko, după cum amintea Reuters. Iuşcenko îşi vede astfel poziţia slăbită. AFP sublinia că Ogrîzko este "un prooccidental fervent", căruia opoziţia prorusă îi reproşează în special deteriorarea relaţiilor cu Moscova. Aceasta este a doua plecare din Guvern în anul curent, după demisia ministrului de Finanţe Viktor Pinzenik ca urmare a unor disensiuni cu premierul Timoşenko. Deznodământul procesului de la Haga a tensionat şi mai mult situaţia politică de la Kiev. În acest context, nici relaţia cu România nu este foarte bună. De altfel, preşedintele român, Traian Băsescu, şi-a amânat vizita în Ucraina.

CERNOMÎRDIN
Demiterea a fost propusă de Partidul Comuniştilor şi de Partidul Regiunilor după ce Ministerul de Externe ucrainean avertizase că îl va declara persona non grata pe ambasadorul Rusiei la Kiev, Viktor Cernomîrdin, ca urmare a "declaraţiilor sale neprietenoase" la adresa Ucrainei.

Votul a intervenit după audierea lui Ogrîzko asupra verdictului Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. CIJ  a recunoscut, la 3 februarie, în unanimitate, jurisdicţia suverană şi dreptu-rile suverane ale României pentru 79,34% din zona aflată în dispută.

Ogrîzko a declarat că, prin decizia CIJ, Ucraina "nu a pierdut nici un centimetru din teritoriu" şi că verdictul Curţii pune capăt discuţiilor despre apartenenţa Insulei Şerpilor, confirmând că aceasta "este insulă şi că ea a fost cedată Uniunii Sovietice legal" (sic!). Ministerul de Externe de la Kiev a făcut apel luni la încetarea speculaţiilor pe tema verdictului CIJ, a relatat radioul public ucrainean în pagina electronică, agentul Ucrainei la Haga, ambasadorul Volodimir Vasilenko, declarând presei că în zona românească s-ar afla 26 de miliarde de metri cubi de gaze, dar în cea ucraineană ar putea fi 129,3 miliarde de metri cubi de gaze.

×
Subiecte în articol: externe