x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Depozite garantate în limita a 100.000 de euro

Depozite garantate în limita a 100.000 de euro

06 Dec 2008   •   00:00


Băncile vor garanta de la finele anului viitor depozitele în limita sumei de 100.000 de euro, dublu faţă de nivelul actual de 50.000 de euro, potrivit unui proiect legislativ depus în Parlamentul European. Principalele partide din Parlament au ajuns la un acord în ceea ce priveşte stabilirea unor scheme de garantare a depozitelor bancare, cu scopul de a restabili încrederea consumatorilor în serviciile financiare, a declarat, vineri, o sursă apropiată discuţiilor, transmite Reuters.



Potrivit înţelegerii la care s-a ajuns la nivel de grupuri parlamentare, toate depozitele bancare existente în cele 27 de state din Uniunea Europeană (UE) vor fi garantate până la nivelul de 50.000 de euro (63.450 de dolari) cu începere de la sfârşitul anului 2008, plafon care va urca la 100.000 de euro la finele anului viitor, în conformitate cu propunerea Comisiei Europene.

Legea îl are drept autor pe comisarul european pentru piaţa internă, Charlie McCreevy.

Iniţiativa a fost determinată, în mare parte, de evoluţia negativă pe care au avut-o unele instituţii de credit europene, cum ar fi banca Northern Rock din Marea Britanie, în faţa căreia s-au format cozi lungi de către clienţii îngrijoraţi că nu îşi vor mai putea recupera banii depuşi.

Germania şi Irlanda reprezintă, de asemenea, exemple de ţări care s-au grăbit să emită garanţii clienţilor care deţin depozite bancare, ca răspuns la criza financiară.

Parlamentul şi statele membre ale Uniunii Europene deţin puterea în ceea ce priveşte adoptarea în formă finală a legii.

Statele membre UE au aprobat, marţi, versiunea proprie asupra legii, care este mai puţin permisivă decât cea propusă de parlament, în sensul în care introduce aceeaşi garanţie de 50.000 de euro, a cărei obligativitate de plată începe însă de la mijlocul anului viitor, şi de 100.000 de euro din 2012.

Conform variantei propuse de guvernele naţionale, termenul de plată a plafonului garantat dintr-un depozit este de 30 de zile, după alte cinci zile în care banca poate declara că se află în dificultate.

Negocierile între parlament şi statele membre în privinţa formei finale pe care o va lua actul normativ vor începe marţi, iar legislativul european speră să adopte legea la sfârşitul lunii decembrie.

×
Subiecte în articol: externe