x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chris Hipkins, noul premier al Noii Zeelande

Chris Hipkins, noul premier al Noii Zeelande

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   09:30
Chris Hipkins, noul premier al Noii Zeelande
Sursa foto: Hepta

Chris Hipkins a depus jurământul de învestitură în funcția de al 41-lea prim-ministru al Noii Zeelande. În vârstă de 44 de ani, acesta a fost numit oficial în funcție la Wellington, la o săptămână după demisia Jacindei Ardern.

Ardern, în vârstă de 42 de ani, a declarat că nu mai are "suficientă energie" pentru a conduce țara. Guvernatorul general al țării, Cindy Kiro, a acceptat miercuri demisia oficială a acesteia.

Hipkins și-a construit o reputație ca ministru care a condus strategia Covid-19 a Noii Zeelande.

La reuniunea de grup a Partidului Laburist aflat la guvernare, care a avut loc în weekend, Hipkins a primit sprijin unanim pentru a fi promovat la conducerea țării, iar acum se confruntă cu sarcina dificilă de a păstra puterea la viitoarele alegeri generale din octombrie.

Sondajele de opinie au sugerat că partidul său se află în urma opoziției conservatoare, Partidul Național, în ceea ce privește popularitatea.

Țara cu cinci milioane de locuitori a fost printre primele care și-au închis granițele. Această măsură a fost apreciată, pentru că a menținut Noua Zeelandă liberă de virus la începutul pandemiei, dar mai târziu a generat frustrare în rândul neozeelandezilor obosiți de strategia de toleranță zero, care a dus la închiderea întregii țări din cauza unei singure infecții.

Hipkins a recunoscut anterior că ar fi trebuit să se reducă mai devreme controalele stricte.

Recent, Hipkins a deținut și portofoliile ministeriale ale educației, poliției și serviciilor publice.

Poreclit "Chippy", tatăl a doi copii a declarat că angajamentul său și politica sa este de a se "asigura că oferim oportunități pentru toți kiwi care doresc să muncească din greu, să poată munci din greu și să avanseze și să ofere o viață mai bună pentru ei înșiși și pentru familiile lor", potrivit Reuters.

El va organiza miercuri prima sa reuniune de cabinet.

Jacinda Ardern și-a încheiat ultima zi de mandat cu o vizită la Ratana, un orășel la nord de Wellington, alături de politicieni și bătrâni maori. Ea a spus că este pregătită să fie un parlamentar de rezervă, o soră și o mamă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: chris hipkins noua zeelandă