x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: Germania de Vest a intenţionat la un moment dat să vândă partea sa din Berlin

Der Spiegel: Germania de Vest a intenţionat la un moment dat să vândă partea sa din Berlin

de Mediafax    |    14 Aug 2011   •   15:16

Cotidianul german Der Spiegel a dezvaluit duminica, la 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului, cum Guvernul Germaniei de Vest si Statele Unite au intentionat la un moment dat sa vanda Berlinul de Vest Germaniei de Est.Cancelarul german Konrad Adenauer sugerase ca Berlinul de Vest, aflat atunci sub ocupatia fortelor franceze, britanice si americane, dar total izolat in cadrul Germaniei de Est comuniste dupa ridicarea zidului la 13 august 1961, ar putea fi schimbat cu parcele de teritoriu.
Der Spiegel, citand documente guvernamentale declasificate recent, scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee secretarului de Stat american Dean Rusk si presedintelui John F. Kennedy, sugerand ca Statele Unite sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice, a carei armata controleaza Germania de Est.
Ideea era de a lasa Germania de Est si Uniunea Sovietica sa preia controlul asupra Berlinului de Vest, un obiectiv al politicii sovietic, in schimbul extinderii catre vest a frontierei Germaniei de Vest, catre Thuringia, o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala.
Aceste zone au fost ocupate de armatele occidentale la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa care au fost cedate armatei sovietice conform acordurilor de la incheierea conflictului.
Berlinul, care a fost ocupat in intregime de Armata Rosie, a facut obiectul unui acord intre aliati, zona sa occidentala fiind incredintata aliatilor occidentali.
Germania de Vest nu a crezut cu adevarat ca Moscova va accepta acest schimb deoarece acest lucru ar fi insemnat ca Germania de Est ar fi ramas fara o parte din regiunile sale industriale.
Dar Adenauer credea ca poate obtine profit din aceasta oferta, cel putin generand dificultati intre autoritatile est-germane si cele sovietice in cazul in care Moscova ar fi fost tentata de aceasta idee.
Tabara occidentala ar fi putut la randul sau sa beneficieze de o calmare a tensiunilor cu blocul sovietic, in timp ce contenciosul privind Berlinul de Vest era unul dintre punctele sensibile ale Razboiului Rece dintre cele doua blocuri.
Potrivit documentului citat de Der Spiegel, pana la urma Kennedy a respins aceasta idee.
In iunie 1963, presedintele american a mers la Berlin, unde va rosti celebra fraza "Ich bin ein Berliner" (Sunt un berlinez), exprimandu-si sustinerea fata de locuitorii enclavei occidentale in Germania de Est.

×