Mişcarea Hazbollah ar fi implicată în atentatul din 14 februarie 2005, în care şi-a pierdut viaţa fostul premier libanez Rafik al-Hariri, scrie săptămânalul Der Spiegel, citat de AFP. Motivul implicării ar fi ostilitatea şi invidia pe care popularitatea fostului premier libanez i-a trezit-o lui Hassan Nasrallah, liderul grupării militante shiite sud-libaneze.
Citând informaţii obţinute din "surse apropiate Tribunalului (special pentru Liban, TSL) şi verificate prin consultarea unor documente interne", Der Spiegel scrie că "investigaţiile intense întreprinse în Liban indică, toate, o nouă concluzie: nu sunt sirienii, ci forţele speciale ale organizaţiei şiite libaneze Hezbollah care au planificat şi executat" atentatul ce a costat viaţa lui Rafic Hariri la 14 februarie 2005.Documentele consultate de Der Spiegel, bazate în special pe monitorizări electronice, au permis anchetatorilor să identifice opt telefoane mobile, toate cumpărate în aceeaşi zi la Tripoli, în nordul Libanului. Aceste aparate au fost activate cu şase săptămâni înainte de atentat şi n-au mai fost folosite niciodată după aceea, de unde s-ar putea trage concluzia că proprietarii lor erau membrii comandoului care a comis atentatul cu maşină-capcană de la Beirut, în care au mai murit alte 22 de persoane.
Aceste mobile au fost foarte adesea localizate în proximitatea sau în contact telefonic cu utilizatorii altor 20 de numere de telefon aparţinând, potrivit anchetatorilor libanezi, "braţului operaţional" al Hezbollah.
Anchetatorii l-au putut identifica pe proprietarul unuia dintre cele opt telefoane graţie unui apel către iubita sa. Este vorba despre Abd al-Majid Ghamlush, membru al Hezbollah, care a stat într-o tabără de antrenament din Iran. Ghamlush a fost identificat ca cel care a cumpărat telefoanele, dar anchetatorii nu ştiu unde se află şi nici dacă mai este în viaţă, potrivit Der Spiegel.
Der Spiegel mai afirmă că procurorul însărcinat cu ancheta, canadianul Daniel Bellemare, şi ceilalţi judecători de la TSL încearcă, după toate aparenţele, să ţină secrete informaţiile care le-ar fi fost transmise în urmă cu circa o lună.
Hezbollah infirmă acuzaţiile
Organizaţia Hezbollah a infirmat astăzi, în cotidianul al-Anbar din Kuweit, acuzaţiile publicate de săptămânalul german Der Spiegel, susţinând că este vorba de acuzaţii eronate şi prefabricate menite să influenţeze rezultatele alegerilor parlamentare libaneze din 7 iunie 2009.