x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel - NSA a spart şi interceptat comunicaţiile criptate ale ONU

Der Spiegel - NSA a spart şi interceptat comunicaţiile criptate ale ONU

25 Aug 2013   •   21:50

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a forţat accesul la sistemul intern de videoconferinţe al ONU, scrie săptămânalul german Der Spiegel, citând documente confidenţiale ale agenţiei, relatează AFP.

Această interceptare a comunicaţiilor a generat o "creştere spectaculoasă a cantităţii de date provenind de la teleconferinţe şi a permis decriptarea acestor date", se arată într-un document NSA citat de săptămânal.

Agenţia, care se află de mai multe luni în centrul unui scandal de dezvăluire de documente secrete de către Edward Snowden, relevând amploarea sistemului de supraveghere a Statelor Unite, a pătruns în sistemul ONU în vara lui 2012, scrie Der Spiegel. În trei săptămâni, numărul de comunicaţii decriptate de serviciile americane a crescut de la 12 la 458.

Săptămânalul citează şi alt raport intern, potrivit căruia NSA ar fi surprins serviciile secrete chineze în timp ce spionau comunicaţiile ONU în 2011.

Der Spiegel mai scrie că NSA supraveghea Uniunea Europeană (UE) după mutarea într-un birou nou la New York, în septembrie 2012, şi că deţinea planurile sediului.

Articole publicate recent în săptămânalul german şi cotidianul britanic The Guardian, care au la bază documente provenind de la Edward Snowden, au oferit detalii despre felul în care NSA a luat ca ţinte sedii ale UE la Bruxelles, Ambasada UE la Washington şi Delegaţia UE la ONU, la New York.

Administraţia Obama încearcă de mai multe săptămâni să apere programele de supraveghere a telecomunicaţiilor, operate de NSA, după dezvăluiri stânjenitoare ale fostului consultant al acesteia Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia şi căutat de Washington pentru spionaj.

Dezvăluiri despre programul cu numele de cod PRISM, care permite interceptarea e-mailurilor, conversaţiilor telefonice şi căutărilor pe Internet, au suscitat mare emoţie în Europa.
Mediafax

×