x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: Regimul lui Bashar al-Assad a creat un monstru care a scăpat de sub control

Der Spiegel: Regimul lui Bashar al-Assad a creat un monstru care a scăpat de sub control

20 Mar 2012   •   07:55
Der Spiegel: Regimul lui Bashar al-Assad a creat un monstru care a scăpat de sub control

Der Spiegel sustine ca regmiul presedintelui sirian Bashar al-Assad seamana cu un cartel mafiot preocupat sa-si apere teritoriul prin orice mijloace.

Jurnalistii cotidianului german scriu ca militarii condusi de Bashar al-Assad sunt controlati si tinuti in coditii mizere. Pentru ca acestia sa nu dezerteze ei sunt mutati in noi locatii la interval de cateva zile, fara telefoane mobile, sunt prost hraniti si adeseori neplatiti.

Pana recent, un panou amplasat pe aeroportul international din Damasc intampina nou-venitii cu mesajul "Bine ati venit in Siria lui Assad", ceea ce era exact asa: o tara in care familia conducatoare actioneaza de parca i-ar apartine. Toate ramurile guvernului, ca si afacerile legale si ilegale, sunt controlate direct sau indirect de membrii familiei. Daca familia Assad va pierde puterea, va provoca un dezastru pentru alawiti, care reprezinta mai putin de 10 la suta din populatie, dar controleaza pozitii cheie.

Rebeliunea este combatuta prin “folosirea tuturor mijloacelor', iar bandele de contrabanda si grupurile de criminali reuniti sub numele de Shabiha erau de netins pentru politie si serviciile de informatii. In prezent, Shabiha a devenit militia proguvernamentala careia i se permite sa bata, sa ucida, sa violeze si sa jefuiasca dupa propria-i dorinta.

Der Spiegel, adauga ca in prezent regimul lui Bashar al-Assad este de necontrolat.

×