Serviciile secrete germane spionează de mai mulţi ani Albania, pentru a afla date despre criminalitatea organizată, afirma, sâmbătă, săptămânalul german Der Spiegel. Informaţia apare la numai o săptămână după ce aceeaşi revistă germană scria despre faptul că serviciile secrete germane spionează de ani buni Turcia.
În ediţia sa de duminică, revista dă asigurări că Albania figura pe lista „statelor-cheie” supravegheate de Agenţia Germană de Informaţii (BND), înaintea aderării la NATO a Tiranei, în 2009.
Acum o săptămână, Der Spiegel dezvăluia că serviciile secrete germane au spionat cel puţin o conversaţie telefonică a secretarului american de Stat John Kerry, şi că supraveghează Turcia, un alt partener din cadrul NATO, din 2009.
Furioase, autorităţile de la Ankara l-au convocat luni pe ambasadorul Germaniei în Turcia, pentru a-i transmite preocupările şi deranjul provocat, denunţând practici care nu trebuie tolerate.
Spiegel susţine că deţine informaţii din documente furnizate către CIA de un spion provenit din rândurile BND. Această poveste a provocat, în iulie, expulzarea şefului biroului CIA din Germania şi o serioasă răcire a relaţiilor dintre cei doi aliaţi, Germania şi SUA.
De altfel, relaţiile dintre cei doi aliaţi, altfel în mod tradiţional foarte puternice, au fost afectate încă de la dezvăluirile de anul trecut privind spionarea telefonului mobial al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile americane de spionaj.
Revista germană Focus a venit, la rândul său, sâmbătă, cu noi detalii despre afacerea de spionaj pe linia Germania-Turcia. Astfel, potrivit Focus, BND ar fi spionat Turcia aproape patru decenii.
Detaliile cu privire la durata posibilei supravegheri şi mediul de luare a deciziilor merg mai departe decât primele rapoarte de la începutul acestei săptămâni. Revista Focus a declarat că agenţia de informaţii BND a spionat Turcia din 1976 şi că guvernul Germaniei sub cancelarul social-democrat Helmut Schmidt a aprobat în mod expres măsura.
Revista a citat de asemenea surse guvernamentale spunând că mandatul curent al BND de a monitoriza instituţii politice şi de stat turce a fost convenit de un grup de lucru guvernamental. Acesta a inclus reprezentanţi ai biroului cancelarului, ministerelor Apărării, de Externe şi Economiei. Un purtător de cuvânt al Guvernului german a refuzat sa comenteze asupra raportului.
Raportul creează şi mai multe complicaţii Guvernului Angelei Merkel care se confruntă cu acuzaţii de ipocrizie din cauza indignării sale legate de acuzaţiile de supraveghere pe scară largă a germanilor de către Statele Unite, inclusiv a telefonului cancelarului.
Cu toate acestea, parlamentarul conservator Hans-Peter Uhl a declarat pentru Focus că au fost „motive întemeiate” pentru BND de a spiona Turcia. El a citat traficul de fiinţe umane, drogurile şi terorismul ca probleme de preocupare şi comentariile sale se potrivesc cu punctele de vedere ale multor politicieni germani. „Trebuie să ştim ce vine la noi de la candidatul la UE Turcia”, a spus el citat de Focus.
Germania este cel mai mare partener comercial al Turciei în UE şi căminul a cel puţin trei milioane de turci. Însă relaţiile nu sunt întotdeauna bune. Conservatorii lui Merkel sunt sceptici faţă de aderarea Turciei la la UE.
Ca răspuns la rapoarte mass-media despre spionajul american asupra Germaniei, Merkel a declarat că spionajul între prieteni „nu este deloc acceptabil”. (I.D)