x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Destin - De la palat la bojdeuca

Destin - De la palat la bojdeuca

de Ana Ilie    |    25 Iun 2006   •   00:00
Destin - De la palat la bojdeuca

Toata lumea ii doreste sa devina milionar in valuta forte. Sunt insa si unii care, odata ajunsi bogati, tanjesc dupa "binefacerile" saraciei. Este cazul lui German Sterligov, unul dintre primii multimilionari ai Rusiei.

Toata lumea ii doreste sa devina milionar in valuta forte. Sunt insa si unii care, odata ajunsi bogati, tanjesc dupa "binefacerile" saraciei. Este cazul lui German Sterligov, unul dintre primii multimilionari ai Rusiei.

La 24 de ani avea masini de lux, birouri pe Wall Street si bani sa-i intorci cu lopata. Ba chiar a candidat la presedintia Rusiei, fara mare succes insa. La 39 a renuntat la toate pentru o bojdeuca, un tractor si cateva vaci.

Ce l-a putut determina pe tanarul bogatas rus German Sterligov sa renunte la apartamentul din Manhattan, garajul plin de masini luxoase, afacerile de succes si casa cu patru etaje, situata pe "aleea oligarhilor" din Moscova, e greu de spus. El sustine ca la mijloc a fost necesitatea de a se "rupe" de lumea dezlantuita si de a trai in liniste. Prin liniste a se intelege saracie lucie, pentru ca asta si-a dorit si a capatat Sterligov. Insa ceva-ceva tot a avut de-a face in aceasta alegere, faptul ca Sterligov si-a pierdut mare parte din bani in trei campanii electorale cu esec rasunator.

Acum a achizitionat un cal si un tractor si si-a mutat sotia si cei cinci copii intr-o casa de lemn cu trei dormitoare, fara electricitate si gaz. Oligarhul a devenit taran peste noapte.

LOCUINTA DE LA TARA. Pe langa luxul inerent unei vieti de bani gata, s-au schimbat si activitatile zilnice din viata lui Sterligov. Adica nu traieste la tara doar dintr-un moft, avand la dispozitie angajati care ii rezolva problemele, ci si-a insusit stilul de viata la perfectiune, mulge vaca, are grija de porci si de capre, munceste pamantul. Asta desi cu putin timp in urma facea afaceri pe banda rulanta, deschisese prima Bursa de marfuri din Rusia, jongla cu sute de milioane de dolari. Acum, familia isi coace singura painea, bea lapte de la propriile vaci si se incalzeste la soba cu lemne. Au gaste si pasari care scurma fericite in curte, isi cultiva singuri legumele si isi fac o bautura traditionala alcoolica din lemn de copac.

AMBITII DE MILIONAR. "Traiam intr-o colivie de aur. Vreau ca si copiii mei sa creasca departe de existenta aceea imorala. Am intors spatele vietii superficiale pentru totdeauna, pentru ca vreau ca ei sa afle adevaratele valori", se justifica German, un ortodox habotnic si incapatanat. Adevaratele valori le invata cele cinci odrasle ale lui German la lumina lumanarii, noaptea, pentru ca parintii nu-i dau la scoala si prefera sa-i mediteze acasa. Si, dupa caz, invatatul are loc pe o caldura infernala vara, sub atacul constant al tantarilor, sau la minus 45 de grade iarna. Toaleta este in fundul curtii, o cutie de lemn.

TOT FEMEIA... Doar pentru sotia lui Sterligov, Lena, viata nu s-a schimbat prea mult. Intervievata de un jurnalist rus care a ajuns cu greu la casuta din marginea padurii, Lena a recunoscut ca nu-i este greu in pustietate, cu cinci copii mici, dintre care cel mai mic are abia 1 an si jumatate. Chiar si atunci cand era nevasta de multimilionar, tot singura tinea casa, fara menajere sau femei de serviciu. Singurul lucru care ii lipseste este o baie fierbinte.

Sterligov a abandonat facultatea pentru a lucra in tinerete, temporar, intr-o fabrica. A fost printre primii care au sesizat oportunitatile economice ale "perestroikai" lui Mihail Gorbaciov si a facut avere inaintea "generatiei Abramovici". Tanar pe-atunci, prima afacere a lui German Sterligov a fost sa angajeze artisti ambulanti, care cantau in garile Moscovei, chestiune ce ii aducea un venit calculat in valize de maruntis. Abia cand a deschis prima Bursa de marfuri din Rusia, Alisa, in 1991, s-a imbogatit Sterligov. Bursa a fost numita dupa cainele sau si tranzactiona orice, de la caramizi la prezervative. A devenit milionar in trei saptamani. Si-a imaginat ca poate face orice si a candidat, succesiv, la postul de guvernator al Siberiei, primar al Moscovei si presedinte al Rusiei. Acum e falit si fericit.

×
Subiecte în articol: externe sterligov