x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Desulfurare de sute de milioane de dolari

Desulfurare de sute de milioane de dolari

09 Oct 2007   •   00:00

Austrian Energy şi concernul format din Aston Power, din Italia, şi Marubeni Corporation, din Japonia, au depus ofertele pentru participarea la licitaţia de atribuire a lucrărilor de desulfurare a Complexului Energetic Turceni. Aceste lucrări sunt estimate la căteva sute de milioane de dolari. Caietul de sarcini a mai fost achiziţionat şi de corporaţia Mitsubishi, dar care nu a depus documentaţia la timp şi s-a retras din cursă, potrivit lui Dumitru Cristea, directorul general al complexului Turceni.
Finanţarea lucrărilor va fi asigurată printr-un credit pe termen lung oferit de Japonia, in valoare de 200 milioane de dolari, urmănd ca restul banilor să provină din credite bancare şi sursele proprii.
Lucrările de desulfurare trebuie să fie realizate la Turceni pănă in 2012, deoarece in caz contrar activitatea la acesta va trebui oprită.
Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor şi Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, au precizat de mai multe ori că fiecare complex energetic, Turceni, Rovinari şi Craiova, are nevoie de un miliard de euro pentru a ajunge la standardele europene de mediu.
Guvernul doreşte includerea unuia sau mai multor complexuri energetice intr-o companie naţională integrată in domeniul electricităţii, care să cuprindă atăt producători din zona termo, hidro, nuclear, dar şi ultimele trei distribuţii Electrica, rămase neprivatizate.
La inceputul acestui an, producătorul a fost transferat de la ministerul economiei la AVAS.
Renunţarea Mitsubishi la proiectele de modernizare a complexului Turceni vine după ce compania austriacă Verbund a anunţat că renunţă la privatizarea termocentralelor pe bază de cărbune din Romănia, inclusiv a complexurilor, din cauza investiţiilor prea mari necesare pentru protecţia mediului.



×
Subiecte în articol: externe