x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deținuții de la Guantanamo Bay, semne de „îmbătrânire accelerată”

Deținuții de la Guantanamo Bay, semne de „îmbătrânire accelerată”

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2023   •   12:00
Deținuții de la Guantanamo Bay, semne de „îmbătrânire accelerată”
Sursa foto: Hepta

Deținuții încarcerați de ani de zile în centrul de detenție american Guantanamo Bay din Cuba prezintă semne de „îmbătrânire accelerată”, a declarat Patrick Hamilton, un înalt oficial al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), potrivit Reuters.

„Facem apel la administrația și Congresul SUA să colaboreze pentru a găsi soluții adecvate și durabile pentru a rezolva aceste probleme”, a declarat Patrick Hamilton, șeful delegației CICR pentru Statele Unite și Canada.

„Ar trebui să se ia măsuri în mod prioritar”, a mai spus acesta, după ce s-a demonstrat că deținuții de la Guantanamo prezintă semne de „îmbătrânire accelerată”.

Comentariile lui Hamilton au fost făcute după o vizită la penitenciar, în martie, după o pauză de 20 de ani. El a declarat că a fost „impresionat de modul în care cei care sunt încă deținuți astăzi se confruntă cu simptomele îmbătrânirii accelerate, agravate de efectele cumulative ale experiențelor lor și ale anilor petrecuți în detenție”.

El a cerut ca deținuții să primească îngrijiri de sănătate fizică și mentală adecvate și să aibă contacte mai frecvente cu familia.

Departamentul american al Apărării „analizează în prezent raportul”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Lagărul de la Guantanamo a fost înființat de președintele republican George W. Bush în 2002 pentru a găzdui suspecți străini de terorism după atacurile cu avioane deturnate din 2001 asupra New Yorkului și Pentagonului, în urma cărora au murit aproximativ 3.000 de persoane.

Acesta a ajuns să simbolizeze excesele „războiului împotriva terorismului” al SUA din cauza metodelor dure de interogare despre care criticii au spus că sunt echivalente cu tortura. Erau 40 de deținuți când președintele Joe Biden, un democrat, a preluat mandatul în 2021. Administrația Biden a declarat că dorește să închidă penitenciarul, dar nu a prezentat un plan în acest sens.

Repatrierea a doi frați în Pakistan a avut loc în februarie, iar 30 de prizonieri au rămas. Hamilton a îndemnat Washingtonul să rezolve soarta deținuților, îndemnând la acțiune pentru a-i transfera pe cei care erau eligibili.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Guantanamo Bay, lagar prizonieri