x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deutsche Welle: “Vechiul Guvern va fi noul Guvern”

Deutsche Welle: “Vechiul Guvern va fi noul Guvern”

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    09 Dec 2012   •   17:28
Deutsche Welle: “Vechiul Guvern va fi noul Guvern”
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

“Alegătorii români ar putea reaprinde o luptă tulburătoare la vârful structurii de putere a ţării. Sondajele sugerează că prim-ministrul de stânga, Victor Ponta, va fi reales, dar preşedintele conservator, Traian Băsescu, a declarat, deja, că nu îi va mai acorda această funcţie. Premierul Ponta şi-a atras furia preşedintelui, în această vară, prin încercarea de a-l înlătura de la putere, folosind tactici considerate de Uniunea Europeană şi Statele Unite drept încălcări ale statului de drept. Aşadar, chiar dacă Ponta va obţine majoritarea voturilor la alegerile generale de duminică, este posibil ca Băsescu să desemneze pe altcineva ca prim-ministr. Partidul populist al magnatului media Dan Diaconesu a beneficiat de pe urma acestei dispute, având şanse să obţină locul al treilea ca număr de voturi, după ce a promis creşteri substanţiale de salarii şi reducerea TVA-ului. Dacă preşedintele va decide să îl evite pe Ponta, alegerea sa va trebui, totuşi, să fie aprobată de parlamentari. Există temeri că România s-ar putea îndrepta către o perioadă de incertitudine, într-un moment în care ar trebui să negocieze un nou acord financiar cu Fondul Monetar Internaţional”, comentează jurnaliştii de la postul de televiziune Euronews, care exprimă o îngrijorare generală semnalată în presa occidentală.

Presa austriacă a ieşit la rampă cu o serie de articole de final de campanie electorală în România. Corespondenţii Der Standard, Laura Balomiri şi Adelheid Wolfl, se întrec în analize despre situaţia politică şi alegerile parlamentare, în două comentarii pe care cotidianul austriac a evitat să le publice pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook. Laura Balomiri, cea care s-a aflat în spatele unui protest organizat în luna iulie împotriva Guvernului Ponta în faţa ambasadei României din Viena, deplânge soarta scriitorilor şi a presei critice la adresa actualei guvernări. Ea evocă o “apocalipsă a valorilor”, citându-l pe Vladimir Tismăneanu.

Nu lipsesc nici comentariile la adresa lui Horia Roman Patapievici, care, conform lui Balomiri, în România este catalogat drept “duşmanul poporului” sau “distrugătorul culturii naţionale”, Balomiri menţionându-le meritele lui Mircea Cărtărescu şi situaţia lui Horia Georgescu de la ANI. Cât despre articolele din presa internaţională critice la adresa lui Ponta, Balomiri spune că “o serie de articole şi emisiuni au fost catalogate drept o operă a unei reţele de propagandă a oamenilor infiltraţi de Băsescu în redacţiile din străinătate. Corespondenţii Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Economist, Deutsche Welle, Der Spiegel şi El Pais au fost catalogaţi agenţi de propagandă şi profitori ai ICR, fiindcă au beneficiat de burse din parte Institutului”. Cotidianul.ro notează că Laura Balomiri însăşi a primit de la ICR o bursă pentru a învăţa limba sa maternă. “Până în 1999, Laura Balomiri era ghid turistic în Viena, fiind, periodic, şi translator la Camera de Comerţ a Austriei, având avantajul limbii germane ca limbă maternă. În 2001 a debutat în presă la cotidianul austriac Die Presse, iar din 2006 a devenit corespondent la Der Standard. Pe acest fond, Laura Balomiri a fost racolată de ICR în anul 2006, când primeşte o bursă ciudată: ea era finanţată din bani publici pentru a învăţa limba germană, care, aşa cum singură scrie în CV-ul său, îi era şi limbă maternă, alături de limba română! Dovada o găsim chiar în Raportul ICR pe anul 2008”, relatează cotidianul.ro.

Adelheid Wolfl remarcă în articolul ei din Der Standard că, deşi au ideologii diferite, “Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au unit împotriva preşedintelui”. În ciuda reproşurilor cu privire la corupţie şi la încrederea Europei în Guvernul Ponta, jurnalista concluzionează: ”social-democraţii şi naţional-liberalii vor câştiga alegerile parlamentare de duminică. PDL nu mai are curajul nici măcar să îşi folosească propriul logo”. În articolul despre debutul votului în România, de duminică dimineaţă, Der Standard menţiona din nou conflictul dintre Băsescu şi Ponta, subliniind că cei doi sunt “inamici” şi reamintind că în vară a fost organizat un referendum pentru înlăturarea de la putere a lui Traian Băsescu.

“Vechiul Guvern este şi cel nou. Asta, cel puţin dacă ne luăm după sondajele preelectorale, ar urma să se întâmple după alegerile din România. Dar întrebarea este dacă aceste rezultate vor ajuta să progreseze săraca ţară europeană”, comentează şi Deutsche Welle, care subliniază că surpriza la alegeri ar putea-o reprezenta partidul populistului realizator de televiziune Dan Diaconescu, aflat sub investigaţie pentru corupţie, care ar putea ajunge pe locul trei în urma votului.

“Coaliţia guvernamentală de centru-stânga din România este pe cale de a obţine o largă majoritate parlamentară la alegerile din acest weekend, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii miercuri”, notează şi agenţia de presă Reuters.
Potrivit acesteia, ''votul este urmărit îndeaproape, pentru că România speră să negocieze un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), odată ce pachetul actual de finanţare de 5 miliarde de euro expiră anul viitor''. ''Analiştii sunt de părere că ar putea apărea turbulenţe pe scena politică dacă niciuna dintre taberele aflate în competiţie nu obţine o largă majoritate, căci preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu numeşte premierul şi ar putea alege unul dintre aliaţii săi, în cazul unui astfel de scenariu'', scrie Reuters. Agenţia mai notează că partidele care formează Alianţa pentru o Românie Dreaptă (ARD) sunt aliaţi ai preşedintelui Băsescu şi sunt foarte nepopulare din cauza măsurilor de austeritate impuse.

Şi BBC comentează ”amara rivalitate” dintre premierul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, agravată de când s-a încercat suspendarea şefului ţării în luna iulie. Întrucât preşedintele a anunţat că va numi un premier care să apere ”interesul naţional”, analiştii cred că Traian Băsescu ar putea desemna o altă persoană la şefia Executivului, iar o astfel de mişcare ar putea duce la o criză constituţională.

Le Monde scrie ironic despre vizita lui Dan Diaconescu la Târgu Jiu, la bordul unui Rolls Royce, considerând că, pe fundalul tentativei eşuate de destituire a preşedintelui, a crizei economice şi a dezamăgirii faţă de politică, românii "ar putea să se îndrepte spre cel care le-ar putea oferi măcar un tur în Rolls-Royce".

Cotidianul austriac Salzburger Nachrichten  alocă două articole alegerilor din România, ambele nesemnate şi nepromovate pe reţelele de socializare. “România este un copil-problemă al Europei. Lupta pentru putere dintre preşedinte şi premier îşi pune amprenta asupra alegerilor. România a depăşit o vară turbulentă în care s-a vorbit despre o criză de stat. USL a încercat înlăturarea lui Băsescu, însă Europa a intervenit pentru respectarea regulilor democratice. Alegerile sunt o nouă rundă a luptei pentru putere. Dacă Băsescu va refuza să îl nominalizeze pe Ponta la funcţia de premier, România se va afunda într-o criză puternică. Românii nu mai au încredere în clasa politică. Există doar pierzători. Referendumul a arătat de ce susţinere precară se bucură preşedintele Băsescu. Coaliţia guvernamentală  şi-a pierdut din credit investind masiv în debarcarea preşedintelui într-o luptă în care a lipsit spiritul democratic”, notează Salzburger Nachrichten.

×