x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Devoratoarea de canapele

Devoratoarea de canapele

de Sînziana Stancu    |    12 Apr 2011   •   14:54
Devoratoarea de canapele

160824-.jpg

Adele Edwards este o americancă de 31 de ani, din Bradenton, statul Florida, are cinci copii şi, de 21 de ani, se luptă cu o boală rară, "sindromul Pica”, făcând-o dependentă de mestecatul incontinuu de burete sau spumă sintetică din care sunt făcute pernele canapelelor şi fotoliilor. Numai anul trecut, Adele a devorat, la propriu, şapte canapele, dezvăluie Daily Mail.

"Tai husa şi rup apoi bucăţi din spuma din interior, pe care le mestec şi le scuip apoi. O dată ce am început să fac asta, nu mă mai pot opri. Acum, medicii mi-au spus că dacă nu scap de dependenţă, obiceiul meu o să mă omoare”, s-a plâns Adele, care caută cu disperare un tratament medical pentru groaznica ei dependenţă.

Sindromul de care suferă femeia este comun unora dintre gravide şi bebeluşilor, când organismului lor îi lipsesc anumiţi nutrienţi, ceea ce-i face să simtă o poftă de nestăpânit pentru substanţe non nutritive, cum ar fi creta, monedele, bateriile sau pământul.

Acest sindrom se declanşează la unele persoane şi în condiţii de stres, iar Adele spune că l-a căpătat în perioada când părinţii ei ajunseseră în pragul divorţului. "Viaţa îmi scăpase de sub control în acea vreme. Nu înţelegeam de ce părinţii mei se despart. Era o situaţie pe care nu o puteam controla”, dezvăluie Adele, care povesteşte când şi cum a descoperit "gustul” canapelelor. Avea 10 ani când un văr de-al ei a smuls o bucată de burete din canapea şi a început, în glumă,  s-o mestece. Atunci a fost momentul când Adele a simţit prima oară o atracţie ciudată  faţă de de burete şi a vrut să încerce şi ea să-i simtă gustul. I-a plăcut şi, timp de 21 de ani, nu-şi aduce aminte să fi trecut vreo zi fără să-l mestece. Acum a ajuns să ia 15 astfel de "mese” pe zi, face şedinţe de psihoterapie şi de hipnoză, dar sindromul nu i s-a ameliorat semnificativ.

"E greu să le explici oamenilor cât de grea este această dependenţă. Sunt conştientă că îmi risc viaţa. Doctorii m-au avertizat că pot să-mi blochez tubul digestiv, să-mi infectez stomacul, până la septicemie, iar intestinele să-mi explodeze”, s-a plâns Adele. Ea şi-a amintit un episod groaznic, pe care l-a trăit în urmă cu trei ani. Într-o noapte, s-a trezit cu dureri înfiorătoare de stomac.  A căzut din pat, în agonie. La spital, medicii i-au găsit o parte din intestinul subţire blocat. O pregăteau de o intervenţie chirurgicală grea, dar a avut până la urmă noroc cu laxativele, care au scăpat-o de ce era mai rău, adică de dopul de burete care îi blocase intestinul şi care ajunsese de mărimea unui grapefruit.  "A fost cea mai dureroasă experienţă a mea. Mi-e frică să mai trec vreodată prin aşa ceva”, mărturiseşte Adele. Dar dependenţa ei pare să se fi complicat şi mai mult acum, când ea a descoperit într-o zi ce gust bun are buretele "înmuiat” în ... ţărână. Gastroenterologul care o tratează, profesorul-doctor Christopher Olenec, de la Centrul de Sănătate Digestivă din Sarasota, Florida,  este alarmat de noul ei obicei. "Întrebarea care s-a pus, a fost dacă ea suferea şi  de un deficit de fier”, a dezvăluit Olenec. Din păcate, la analize, bănuiala lui s-a confirmat. Sângele Adelei conţine doar o jumătate din cantitatea de fier necesară unei femei de vârsta şi constituţia ei corporală. I s-au dat suplimente cu fier, iar starea i s-a mai îmbunătăţit. Familia o susţine necondiţionat şi speră să o ajute să scape până la urmă şi de cumplita dependenţă de ros canapele.

×