x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastrul care a cutremurat Europa în Evul Mediu Timpuriu s-ar putea repeta. TSUNAMI în Elveţia?

Dezastrul care a cutremurat Europa în Evul Mediu Timpuriu s-ar putea repeta. TSUNAMI în Elveţia?

31 Oct 2012   •   18:45
Dezastrul care a cutremurat Europa în Evul Mediu Timpuriu s-ar putea repeta. TSUNAMI în Elveţia?

În anul 563 doi cronicari ai vremurilor, Gregory de Tours si Marius de Avenches relatau despre un dezastru care a cutremurat Europa. Cercetătorii zilelor noastre se tem că valul tsunami care s-a format pe pitorescul lac eleveţian Geneva s-ar putea repeta oricând.

Katrina Kremer de la Universitatea din Geneva a reconstituit tragedia din urmă cu 1.500 de ani cu ajutorul computerului, iar concluziile sunt alarmante.

Până acum se credea că tsunami-ul din anul 563 a fost provocat de prăbuşirea unei bucăţi din muntele Grammont, care a blocat alimentarea lacului de către râul Rhone, ceea ce a dus la acumularea unei presiuni uriaşe, care a provocat cedarea "barajului".

Kremer spune însă că prăbuşirea rocilor a dus la destabilizarea sedimentelor acumulate de o deltă subterană, acestea provocând, la rândul lor căderea versantului.

Prezenţa acestor sedimente sugerează că un nou tsunami se poate repeta oricând, pericolul pândind un million de oameni, care locuiesc în oraşele din apropierea lacului. Astfel, conform sumbrei predicţii, un val înalt de 13 metri ar putea lovi oraşul Lausanne, amplitudinea ulterioară a acestuia, de 8 metri, ameninţând Geneva.

Kremer a tras un semnal de alarmă către autorităţile locale, care, în cazul unei tragedii, ar avea la dispoziţie o singură oră pentru a-i evacua pe locuitorii celor două oraşe.

×
Subiecte în articol: elvetia tsunami lacul geneva