x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastrul din Japonia duce preţul petrolului sub 100 de dolari

Dezastrul din Japonia duce preţul petrolului sub 100 de dolari

11 Mar 2011   •   15:44

Preţul barilului de petrol a scăzut sub 100 de dolari vineri din cauza imensului cutremur şI tsunami care au lovit Japonia, al treilea consumator mondial de petrol,declansând panică printre investitori şI vânzări succesive.

La amiază, barilul de ţiţei cu livrare în aprilie scăzuse 2,82 dolari, până la 99, 98 dolari pe barili.

În Londra, preţul ţiţeiului Brent, scăzuse cu 2,86 dolari până la 112,57 dolari.

După China şI SUA, Japonia este al treilea consumator mondial de mărfuri, potrivit unui raport al Commerzbank. Japonia consuma zilnic în 2009 4,4 milioane de barili şI aproape tot era acoperit de importuri. Banca notează că cererea pentru petrol va fi mai scăzută, cel puţin pentru perioada următoare.

Brokerii sunt şI cu ochii pe protestele din Arabia Saudită, care ar putea escalada şI reduce producţia ţării. Arabia Saudită este al doilea producător mondial după Rusia dar are cele mai multe rezerve.

Erste Group anunţa ieri că în cazul în care Arabia Saudită ar ajunge în situaţia Libiei, atunci ţiţeiul ar putea ajunge la 200 de dolari pe baril şI că preţul actual nu reflectă pe deplin tensiunile din Orientul Mijlociu.

Joi, poliţia saudită a atacat un protest al şiiţilor care cereau eliberarea prizonierilor politici. Şiiţii sunt 10% din populaţia de 23 de milioane de oameni a Arabiei Saudite.

Activiştii pro-democraţie au cerut reforme. Autorităţile au răspuns interzicând protestele publice în Arabia Saudită.

Actualmente diferenţa de producţie din cauza bătăliilor din Libia sunt compensate de producţia din Arabia Saudită. Joi, când a apărut ştirea cu protestele preţul petrolului a urcat cu 3 dolari pe baril în doar 12 minute.

×