x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbatere specială în Parlamentul European pentru naţionalizarea Repsol în Argentina

Dezbatere specială în Parlamentul European pentru naţionalizarea Repsol în Argentina

de Agerpres    |    17 Apr 2012   •   19:56

Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a decis marti sa organizeze o dezbatere speciala si un vot asupra deciziei autoritatilor argentiniene de a nationaliza 51 la suta dintre actiunile companiei petroliere YPF, filiala din Argentina a grupului spaniol Repsol.
Dezbaterea va avea loc miercuri in cadrul sesiunii plenare. In plus, eurodeputatii isi vor exprima vineri votul asupra unei rezolutii privind decizia Argentinei, la solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE).
Presedintele grupului PPE din Parlament, eurodeputatul francez Joseph Daul, a criticat decizia autoritatilor argentiniene, considerand-o 'unilaterala si arbitrara'. 'Cerem o dezbatere si o rezolutie, deoarece vrem sa protejam investitiile europene in strainatate', a afirmat el in deschiderea reuniunii Parlamentului European.
La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a declarat marti, la Bruxelles, 'profund dezamagit' de decizia Argentinei de nationalizare a 51 la suta din actiunile companiei petroliere YPF, masura care a declansat o criza in relatia cu Madridul.
Presedintele CE a subliniat ca Argentina trebuie sa isi respecte obligatiile internationale si ca serviciile specializate ale Comisiei vor urmari cazul filialei argentiniene a Repsol.
Presedintele argentinian Cristina Fernandez Kirchner a precizat luni ca decizia de nationalizare a 51 la suta dintre actiunile companiei YPF a fost determinata de investitiile insuficiente ale grupului in Argentina si productia limitata.
Pe de alta parte, compania Repsol intentioneaza sa ceara compensatii, care ar putea depasi 10 miliarde de euro.

×