x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri incredibile: Iran şi Arabia Saudită, complici taciţi ai Al Qaeda în atentatele de la 11 septembrie 2001(VIDEO)

Dezvăluiri incredibile: Iran şi Arabia Saudită, complici taciţi ai Al Qaeda în atentatele de la 11 septembrie 2001(VIDEO)

20 Aug 2011   •   15:28
Dezvăluiri incredibile: Iran şi Arabia Saudită, complici taciţi ai Al Qaeda în atentatele de la 11 septembrie 2001(VIDEO)

Scrisa de Anthony Summers si Robbyn Swan, cartea The Eleventh Day analizeaza mii de documente referitoare la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, cele care au schimbat fata lumii, ajungand la concluzia ca Iranul si Arabia Saudita au ajutat Al Qaeda in cele mai sangeroase atentate din istoria omenirii.

Chiar daca, in mod public, cele doua tari au condamnat public terorismul si au transmis condoleante guvernului SUA imediat dupa episodul 11 septembrie 2001, autorii cartii aduc suficiente argumente in favoarea teoriei conform careia cele Iranul si Arabia Saudita pot fi considerate complice ale Al Qaeda in organizarea si efectuarea atentatelor din urma cu 10 ani.

Cartea a fost documentata pe baza marturiilor mai multor experti, incluzand un magistrat francez, fosti agenti CIA, analisti de informatii israelieni si fosti membri ai comisiei senatoriale americane care a investigat tentatele.

Astfel s-a demonstrat ca Hezbollah, grupul paramilitar terorist sprijinit oficial de Iran, a fost implicat activ, unul din membrii sai cheie, Iman Mughniyah avand mai multe intalniri cu Osama Bin Laden si loctiitorul acestuia, Ayman Al Zawahiri.

Mughniyah s-a aflat, in 2000, in mai multe randuri, la bordul mai multor curse de linie care au zburat spre si dinspre Iran. Teroristul s-a intalnit la Beirut cu unul dintre cei care au deturnat cele patru avioane, Ahmed Al Ghamdi, 'a vizitat Arabia Saudita pentru a coordona activitatile de acolo', iar pe alti doi teroristi, Khalid al-Mihdhar si Nawaf al-Hazmi, i-a intalnit chiar in incinta ambasadei iraniene din Malaysia.

De asemenea, chiar daca in Arabia Saudita, tara sa de origine, Bin Laden era considerat persona non-grata, fiindu-i chiar retrasa cetatenia, marea majoritate a oficialilor sauditi au sprijinit cauza teroristului numarul 1 al lumii, autorii cartii citand opinia unui fost ofiter de informatii francez, Alain Chouet: 'A fost un subterfugiu convenabil pentru toata lumea. Arabia Saudita a fost de acord sa inchida ochii la actiunile lui Bin Laden, cu conditia ca acestea sa nu se desfasoare pe teritoriul saudit.'

In fine, este citata si o declaratie a lui John O'Neill, fost director al diviziei contraterorism din cadrul FBI, facuta inainte de comiterea atentatelor: 'Toate raspunsurile, toate indiciile care ne pot ajuta in prinderea lui Bin Laden se afla in Arabia Saudita.'

×